Przepis na sernik złota rosa
czas przygotowania: ok. 2 godzin,
porcja: na dużą blachę,
poziom trudności: średni.
Składniki:
- 1 kg sera białego półtłustego,
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 4 żółtka,
- 2 całe jajka,
- skórka z pomarańczy lub cytryny.
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- 100 g masła lub margaryny,
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Beza:
- 4 białka,
- 1 szklanka cukru.
Zobacz także: Przepyszne ciasta na Wielkanoc. 25 przepisów na wyśmienite wypieki, które będą hitem na świątecznym stole. Musisz spróbować
Jak zrobić sernik z rosą?
- Zacznij od kruchego ciasta: mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj proszek do pieczenia i jajka. Zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 min.
- Ser zmiel dwukrotnie w maszynce na średnich oczkach.
- 4 żółtka i 2 jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Białka odłóż na zrobienie bezy.
- Do ubitych jajek dodawaj stopniowo ser, a następnie budyń, mleko i olej.
- Zetrzyj do masy skórkę z pomarańczy lub cytryny i zmiksuj na gładko.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt i wylep nim dno oraz boki blaszki.
- Na ciasto wylej masę serową.
- Piecz sernik ok. 60 minut w 180 stopniach.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia zacznij ubijać na sztywną pianę białka ze szklanką cukru.
- Wyjmij sernik z rosą i po 5 minutach połóż na nim bezę.
- Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz sernik z bezą przez 15 min.
- Gotowy sernik wystudź. Kropelki rosy pojawią się po kilku godzinach.
Zobacz takze: Jak zrobić idealną bezę? 10 sprawdzonych porad
Sernik – ciasto na różne okazje
Sernik to bardzo popularne ciasto, na które niemal każda pani i każdy pan domu mają swój ulubiony przepis.
Najbardziej popularne są m.in.:
- sernik na kruchym cieście,
- sernik bez spodu,
- sernik na zimno.
Sprawdź także: Sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Najlepszy przepis na klasyczny sernik bez spodu. Smakuje wyśmienicie do kawy
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: