Bajeczny sernik złota rosa zachwyca wyglądem i smakiem. Najlepsze ciasto na święta. Przepis na wyśmienity sernik z rosą

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Szukasz pomysłu na oryginalny sernik na święta? Polecam sernik złota rosa, zwany także sernikiem z rosą. To pyszna masa serowa na kruchym spodzie, zwieńczona delikatną bezą. Nietypowa nazwa tego wypieku wzięła się od kuleczek karmelu, które powstają na bezie w wyniku zwiększenia wilgotności ciasta. Taki wypiek nie tylko pięknie wygląda, ale też wybornie smakuje. Wypróbuj sprawdzony przepis na sernik złota rosa.

Przepis na sernik złota rosa

czas przygotowania: ok. 2 godzin,
porcja: na dużą blachę,
poziom trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kg sera białego półtłustego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 4 żółtka,
  • 2 całe jajka,
  • skórka z pomarańczy lub cytryny.

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Beza:

  • 4 białka,
  • 1 szklanka cukru.

Zobacz także: Przepyszne ciasta na Wielkanoc. 25 przepisów na wyśmienite wypieki, które będą hitem na świątecznym stole. Musisz spróbować

Jak zrobić sernik z rosą?

  1. Zacznij od kruchego ciasta: mąkę posiekaj z masłem i cukrem, dodaj proszek do pieczenia i jajka. Zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 min.
  2. Ser zmiel dwukrotnie w maszynce na średnich oczkach.
  3. 4 żółtka i 2 jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Białka odłóż na zrobienie bezy.
  4. Do ubitych jajek dodawaj stopniowo ser, a następnie budyń, mleko i olej.
  5. Zetrzyj do masy skórkę z pomarańczy lub cytryny i zmiksuj na gładko.
  6. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt i wylep nim dno oraz boki blaszki.
  7. Na ciasto wylej masę serową.
  8. Piecz sernik ok. 60 minut w 180 stopniach.
  9. Na 10 minut przed końcem pieczenia zacznij ubijać na sztywną pianę białka ze szklanką cukru.
  10. Wyjmij sernik z rosą i po 5 minutach połóż na nim bezę.
  11. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni i piecz sernik z bezą przez 15 min.
  12. Gotowy sernik wystudź. Kropelki rosy pojawią się po kilku godzinach.

Zobacz takze: Jak zrobić idealną bezę? 10 sprawdzonych porad

Sernik – ciasto na różne okazje

Sernik to bardzo popularne ciasto, na które niemal każda pani i każdy pan domu mają swój ulubiony przepis.

Najbardziej popularne są m.in.:

  • sernik na kruchym cieście,
  • sernik bez spodu,
  • sernik na zimno.

Sprawdź także: Sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Najlepszy przepis na klasyczny sernik bez spodu. Smakuje wyśmienicie do kawy

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału