Przepis na krem z białej czekolady
czas przygotowania: ok. 15 minut + studzenie masy
duża porcja
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%,
- 300 g białej czekolady,
- opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Sprawdź także: Przepis na proste i pyszne babeczki waniliowe z kremem. Niezawodny przysmak na każdą okazję
Jak zrobić krem z białej czekolady do tortów i babeczek?
- Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki.
- Śmietankę przelewamy do garnka i podgrzewamy do zagotowania.
- Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i odstawiamy na ok. 2 minut.
- Po tym czasie mieszamy śmietankę z czekoladą, aż składniki się połączą. Opcjonalnie możesz dodać do masy łyżeczkę esencji waniliowej i wymieszać.
- Odstawiamy masę do wystudzenia na minimum 1 godzinę. Możesz zostawić masę w lodówce choćby na kilka godzin lub całą noc.
- Dobrze schłodzoną masę miksujemy kilka minut na puszysty krem.
- Krem gotowy. Możemy przełożyć go do rękawa cukierniczego i dekorować ciasto lub posmarować nim blaty biszkoptu czy wierzch babeczek.
+11
Zobacz galerię
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: