Bajecznie pyszny krem z białej czekolady. Idealny dodatek do ciast. Przepis na najlepszy krem do dekoracji tortów i babeczek

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Mam dla ciebie bezkonkurencyjny przepis na najlepszy krem z białej czekolady. Smakuje wyśmienicie, jest delikatny, puszysty, prosty do przygotowania, a także idealnie zachowuje swój kształt. Z powodzeniem możesz go użyć do dekoracji tortów, ciast i babeczek. Przekonaj się, jaki jest smaczny i wypróbuj przepis na krem z białej czekolady.

Przepis na krem z białej czekolady

czas przygotowania: ok. 15 minut + studzenie masy
duża porcja
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 300 g białej czekolady,
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Sprawdź także: Przepis na proste i pyszne babeczki waniliowe z kremem. Niezawodny przysmak na każdą okazję

Jak zrobić krem z białej czekolady do tortów i babeczek?

  1. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki.
  2. Śmietankę przelewamy do garnka i podgrzewamy do zagotowania.
  3. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i odstawiamy na ok. 2 minut.
  4. Po tym czasie mieszamy śmietankę z czekoladą, aż składniki się połączą. Opcjonalnie możesz dodać do masy łyżeczkę esencji waniliowej i wymieszać.
  5. Odstawiamy masę do wystudzenia na minimum 1 godzinę. Możesz zostawić masę w lodówce choćby na kilka godzin lub całą noc.
  6. Dobrze schłodzoną masę miksujemy kilka minut na puszysty krem.
  7. Krem gotowy. Możemy przełożyć go do rękawa cukierniczego i dekorować ciasto lub posmarować nim blaty biszkoptu czy wierzch babeczek.

Najlepszy przepis na krem z białej czekolady do dekoracji to...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału