Bagietka czosnkowa na śniadanie. Wypróbuj przepis na chrupiące pieczywo z długiej fermentacji. Uzbrój się w cierpliwość i zrób pyszne bułki

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/alex9500/zdjęcie ilustracyjne


Domowa bagietka czosnkowa to świetny wypiek dla miłośników intensywnych smaków. Aromat czosnku i pietruszki jest mocno wyczuwalny i świetnie współgra z domowymi wędlinami. Proponowany przez nas przepis jest czasochłonny, ale odwdzięcza się głębokim smakiem. Podpowiadamy prosty przepis na chrupiącą bagietkę czosnkową na kanapki.

Bagietka czosnkowa – przepis na pieczywo

Liczba porcji: 1 bagietka.
Czas przygotowania: 5 godzin + 12 godzin wyrastania zaczynu.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 228 g mąki pszennej chlebowej typ 720,
  • 148 g wody,
  • 5 g soli,
  • 3 g drożdży suszonych.

Masło czosnkowe:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 10 g posiekanej natki pietruszki,
  • 40 g miękkiego masła,
  • 2 g soli.

Jak zrobić bagietkę czosnkową?

  1. Na początku należy zrobić zaczyn określany jako pâte fermentée (sfermentowane ciasto). W tym celu trzeba połączyć 58 g mąki pszennej chlebowej z drożdżami suszonymi i 38 g wody.
  2. Całość należy wymieszać do momentu uzyskania gładkiej i gęstej pasty.
  3. Miskę z zaczynem należy przykryć folią spożywczą, czystą ściereczką lub gazą i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin w temperaturze 21° Celsjusza.
  4. Po upływie przewidzianego czasu (najlepiej kolejnego dnia) należy przesiać pozostałe 170 g mąki chlebowej pszennej, dodać do niego pozostałą wodę i sól. Całość należy wyrabiać, aż zacznie przypominać elastyczne ciasto.
  5. W trakcie mieszania trzeba dodać przygotowane wcześniej pâte fermentée. Ciasto powinno być dość luźne. Wyrabianie powinno trwać około 5 minut.
  6. Ciasto na bagietkę należy odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie należy je złożyć i odstawić ponownie na godzinę do wyrośnięcia.
  7. Gotowe ciasto należy uformować w kształt bagietki, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 10-20 minut.
  8. Uformowane ciasto należy położyć na obsypaną mąką ściereczkę. Z góry należy położyć drugą ściereczkę lub gazę, aby zapobiec wyschnięciu ciasta.
  9. Uformowaną bagietkę należy odstawić do końcowej fermentacji na godzinę i naciąć przed pieczeniem.
  10. W czasie, gdy bagietka ostatecznie wyrasta, należy wymieszać składniki masła czosnkowego.
  11. Bagietkę należy położyć na rozgrzanej blaszce z papierem do pieczenia w temperaturze 220° Celsjusza przez 25 minut.
  12. W nacięcia bagietki należy włożyć masło czosnkowe i zapiekać przez 5 minut.
  13. Domowa bagietka czosnkowa jest gotowa do podania.

Ekspresowa bagietka czosnkowa

Jeżeli zrobienie bagietki czosnkowej uważacie za zbyt pracochłonne, to możecie zrobić bagietkę czosnkową w wersji dla zabieganych. Wystarczy kupić bagietkę w sprawdzonej piekarni, wykonać na niej skośne nacięcia ostrym nożem i napełnić ją masełkiem ziołowo-czosnkowym. Taką bagietkę trzeba zapiekać przez 7 minut w 180° Celsjusza. Świetną alternatywą wobec bagietki czosnkowej będzie też chlebek ziołowy. Zrobisz go w około 2-3 godziny bez przygotowywania zaczynu.

Sprawdź także: Jak zrobić chleb czosnkowy? Hit z TikToka. Zobacz sposoby na domowe pieczywo

Dodatki do bagietki czosnkowej

Upieczona bagietka czosnkowa będzie znakomicie smakować z plastrami pomidora i listkami świeżej bazylii. Można także podawać chrupiącą bagietkę czosnkową z mozzarellą lub camembertem. Ponadto bagietka czosnkowa może służyć jako podstawa do zrobienia domowego hot-doga. Można podawać ją z dobrej jakości parówką i warzywami.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału