Bagietka czosnkowa – przepis na pieczywo
Liczba porcji: 1 bagietka.
Czas przygotowania: 5 godzin + 12 godzin wyrastania zaczynu.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 228 g mąki pszennej chlebowej typ 720,
- 148 g wody,
- 5 g soli,
- 3 g drożdży suszonych.
Masło czosnkowe:
- 2 ząbki czosnku,
- 10 g posiekanej natki pietruszki,
- 40 g miękkiego masła,
- 2 g soli.
Jak zrobić bagietkę czosnkową?
- Na początku należy zrobić zaczyn określany jako pâte fermentée (sfermentowane ciasto). W tym celu trzeba połączyć 58 g mąki pszennej chlebowej z drożdżami suszonymi i 38 g wody.
- Całość należy wymieszać do momentu uzyskania gładkiej i gęstej pasty.
- Miskę z zaczynem należy przykryć folią spożywczą, czystą ściereczką lub gazą i odstawić do wyrośnięcia na 12 godzin w temperaturze 21° Celsjusza.
- Po upływie przewidzianego czasu (najlepiej kolejnego dnia) należy przesiać pozostałe 170 g mąki chlebowej pszennej, dodać do niego pozostałą wodę i sól. Całość należy wyrabiać, aż zacznie przypominać elastyczne ciasto.
- W trakcie mieszania trzeba dodać przygotowane wcześniej pâte fermentée. Ciasto powinno być dość luźne. Wyrabianie powinno trwać około 5 minut.
- Ciasto na bagietkę należy odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie należy je złożyć i odstawić ponownie na godzinę do wyrośnięcia.
- Gotowe ciasto należy uformować w kształt bagietki, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 10-20 minut.
- Uformowane ciasto należy położyć na obsypaną mąką ściereczkę. Z góry należy położyć drugą ściereczkę lub gazę, aby zapobiec wyschnięciu ciasta.
- Uformowaną bagietkę należy odstawić do końcowej fermentacji na godzinę i naciąć przed pieczeniem.
- W czasie, gdy bagietka ostatecznie wyrasta, należy wymieszać składniki masła czosnkowego.
- Bagietkę należy położyć na rozgrzanej blaszce z papierem do pieczenia w temperaturze 220° Celsjusza przez 25 minut.
- W nacięcia bagietki należy włożyć masło czosnkowe i zapiekać przez 5 minut.
- Domowa bagietka czosnkowa jest gotowa do podania.
Ekspresowa bagietka czosnkowa
Jeżeli zrobienie bagietki czosnkowej uważacie za zbyt pracochłonne, to możecie zrobić bagietkę czosnkową w wersji dla zabieganych. Wystarczy kupić bagietkę w sprawdzonej piekarni, wykonać na niej skośne nacięcia ostrym nożem i napełnić ją masełkiem ziołowo-czosnkowym. Taką bagietkę trzeba zapiekać przez 7 minut w 180° Celsjusza. Świetną alternatywą wobec bagietki czosnkowej będzie też chlebek ziołowy. Zrobisz go w około 2-3 godziny bez przygotowywania zaczynu.
Sprawdź także: Jak zrobić chleb czosnkowy? Hit z TikToka. Zobacz sposoby na domowe pieczywo
Dodatki do bagietki czosnkowej
Upieczona bagietka czosnkowa będzie znakomicie smakować z plastrami pomidora i listkami świeżej bazylii. Można także podawać chrupiącą bagietkę czosnkową z mozzarellą lub camembertem. Ponadto bagietka czosnkowa może służyć jako podstawa do zrobienia domowego hot-doga. Można podawać ją z dobrej jakości parówką i warzywami.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: