Badanie: prawie połowa Polaków wyrzuca jedzenie

radio.lublin.pl 2 godzin temu
Zdjęcie: Badanie: prawie połowa Polaków wyrzuca jedzenie


45 proc. respondentów badania przyznało, iż zdarza im się wyrzucać jedzenie. W koszach najczęściej ląduje pieczywo, wędliny, warzywa oraz owoce – wynika z badania Federacji Polskich Banków Żywności. W Polsce rocznie marnuje się prawie 3 mln ton żywności – dodano.

16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Z okazji tego wydarzenia, każdego roku Federacja Polskich Banków Żywności publikuje specjalny raport na temat marnowania żywności w Polsce.

W materiale zwrócono uwagę, iż w polskich gospodarstwach domowych rocznie marnuje się prawie 3 miliony ton żywności. “Jednocześnie aż 6,6 proc. Polaków żyje poniżej progu ubóstwa” – podkreślono.

Zgodnie z wynikami badania 45 proc. respondentów przyznało, iż wyrzuca jedzenie przynajmniej od czasu do czasu. “Pozytywnym sygnałem jest jednak spadek deklaracji o marnowaniu żywności aż o 11 punktów procentowych w porównaniu z 2023 rokiem, a także wysoki odsetek – 45 proc. – respondentów deklarujących, iż nie marnują żywności” – podano.

Autorzy raportu podkreślili, iż marnowanie żywności nie jest jedynie problemem ekologicznym, ale również społecznym i ekonomicznym. “Żywność, którą jako Banki Żywności ratujemy przed zmarnowaniem, ma dla nas ogromną wartość – można ją przekazać na rzecz osób potrzebujących, co stanowi najważniejszy element naszej działalności. Chcemy, aby ludzie postrzegali jedzenie jako cenny zasób, który każdy powinien szanować i mądrze wykorzystywać” – stwierdziła, cytowana w informacji, Beata Ciepła, prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Jak wskazano w raporcie, 27 proc. badanych wyrzuca żywność do kosza parę razy w miesiącu. Autorzy badania stwierdzili, iż częste marnowanie jedzenia wynika przede wszystkim z upływu terminu przydatności do spożycia, niewłaściwego planowania posiłków, nadmiernych zakupów i niewłaściwego przechowywania żywności.

Federacja przekazała, iż najczęściej marnowanym produktem spożywczym w Polsce jest chleb – ląduje on w koszu u dwóch trzecich respondentów. Na kolejnych miejscach znalazły się wędliny (36 proc.), warzywa (34 proc.) oraz owoce (30 proc.), co wskazuje na to, iż produkty łatwo psujące się, wymagające odpowiedniego przechowywania i szybkiej konsumpcji, są najczęściej wyrzucane – wyjaśniono.

Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 31 Banków Żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, Domów Pomocy Społecznej, świetlic środowiskowych, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek.

PAP / RL / opr. LisA

Fot. pixabay.com

Idź do oryginalnego materiału