Babka ziemniaczana czeka na głosy

podlaskie.news 10 miesięcy temu
Zdjęcie: Babka ziemniaczana czeka na głosy


Światowe mistrzostwa w pieczeniu babka ziemniaczana i kiszki ziemniaczanej organizowane w Supraślu przez Powiat Białostocki, walczą w Konkursie na najlepszy produkt turystyczny w kraju. Wydarzenie ma szansę zdobyć Certyfikat Internautów.

Do głosowania na Mistrzostwa zachęcali (23.10.2023 r.) podczas konferencji prasowej starosta Jan B. Perkowski, prezes Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej Bożena Nienałtowska i pracownik PROT Damian Paszko.

– To istotny i prestiżowy konkurs, który może przyciągnąć turystów do regionu, którzy podróżując szukają nie tylko ciekawych atrakcji do obejrzenia, ale też regionalnych smaków – mówiła Bożena Nienałtowska.
Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej organizowane są latem w Supraślu.
– W konkursie uczestniczą między innymi lokalne koła gospodyń wiejskich, które przygotowują konkursowe potrawy z ziemniaków. Zwycięzcę wyłaniają odwiedzający Mistrzostwa, którzy biorą udział w degustacji konkursowych dań. Impreza cieszy się sporą popularnością i pokazuje nasze regionalne tradycje kulinarne – mówił starosta Perkowski.

Babka ziemniaczana czeka na głosy

Do głosowania internautów w konkursie Polskiej Organizacji Turystycznej komisja konkursowa nominowała po jednym wydarzeniu z każdego regionu. Mistrzostwa w Supraślu rywalizują między innymi ze Szlakiem Kopernikowskim, Kompleksem Tężnia Busko czy Airshow Leszno.

W ramach Konkursu przyznane będą także: złoty certyfikat, certyfikat POT i odkrycie roku – wymieniał Damian Paszko z PROT. Finał regionalnego etapu Konkursu zaplanowano 6 listopada w OiFP a ogólnopolski 28 listopada.

Głosy na Mistrzostwa w Supraślu można oddawać do końca października na stronie https://www.polska.travel/wybierz-najlepszy-produkt…/


Światowe mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej są kontynuacją, choć w zmienionej nieco formule, mistrzostw organizowanych przez Stowarzyszenie Uroczysko.

Idź do oryginalnego materiału