"Weekendowa Cukierenka" w wydaniu jesiennym zaprasza na pyszne słodkości. Gdy tylko zobaczę na straganie świeżą żurawinę to od razu kupuje je z tygodnia na tydzień przez cały okres jesienno-zimowy. Kocham ciasta z żurawiną - zobaczcie ile pysznych propozycji znajdziecie już na blogu:
TUTAJ znajdziesz przepisy na ciasta z żurawiną.
Babka z białą czekoladą i żurawiną
Żurawina łączy się znakomicie z pomarańczą, marcepanem, migdałami i oczywiście białą czekoladą. Chce Wam dziś zaproponować pyszny i dość prosty wypiek do jesiennej czy zimowej kawki lub herbatki. Jest to pysznie czekoladowa babka w żurawinowe kropeczki. jeżeli macie ochotę to żurawinę możecie pokroić drobniej. Wówczas ten słodko-kwaśny akcent znajdziecie w każdym kawałku ciasta. Kropkę nad i stanowi przepyszna polewa! Babka jest puszysta, miękka, po prostu pyszna!
Babka z białą czekoladą i żurawiną
Więcej wypieków z żurawiną i białą czekoladą
- Tort z żurawiną i białą czekoladą
- Amerykańskie ciasto świąteczne
- Sernik z białą czekoladą i kremem żurawinowym
- Ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą
Babka z białą czekoladą i żurawiną
Puszysta i mięciutka, delikatna, słodko-kwaśna. Super sprawdzi się na świątecznym stole, ale także jako ciasto do kawy w pozostałe dni.
Babka z białą czekoladą i żurawiną
Składniki:
- BABKA:
- 125g masła,
- 110g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 3 jajka,
- 125ml mleka,
- 150g białej czekolady,
- 225g mąki pszennej,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (6g),
- 200g świeżej żurawiny,
- POLEWA:
- 50g płynnej kremowej śmietanki 30%,
- 125g białej czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, jajka, mleko i żurawinę wyjmujemy z lodówki minimum 2 h wcześniej i ustawiamy na blacie, aby się ociepliły.
Formę na babkę (o wysokości 8cm i średnicy 20cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Chyba, iż używamy formy silikonowej wówczas nie ma potrzeby jej smarowania. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.
Przygotowanie babki z białą czekoladą i żurawiną
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Zostawiamy ją do przestygnięcia. Powinna być letnia, ale przez cały czas płynna.
Białka oddzielamy od żółtek. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej chwilkę ucieramy (masa maślana może się zwarzyć, ale nie przejmujcie się – wszystko wróci do normy po dodaniu suchych składników). Następnie dodajemy rozpuszczoną, letnią białą czekoladę – miksujemy na wolnych obrotach miksera. Dodajemy suche składniki oraz mleko i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników i otrzymania gładkiego ciasta.
Przygotowanie babki z białą czekoladą i żurawiną
Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie przekładamy je do miski i mieszamy z ciastem dzięki szpatułki. Na sam koniec dodajemy żurawinę oprószoną mąką i mieszamy delikatnie z ciastem. Do formy babkowej wykładamy ciasto, wyrównujemy.
Przygotowanie babki z białą czekoladą i żurawiną
Babkę pieczemy około 60-75 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy ją w formie do całkowitego wystudzenia. Gdyby babka zaczęła się spiekać to w trakcie pieczenia przykrywamy ją folią.
Po około 30 minutach od wyłączenia piekarnika babkę możemy wyjąć ostrożnie z formy i pozostawić na kratce, aby równomiernie stygła. Gdy całkowicie ostygnie to polewamy ją przygotowaną gęstniejącą polewą z białej czekolady.
POLEWA CZEKOLADOWA: Białą czekoladę rozpuszczamy w śmietance:
Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.
Przygotowanie polewy z białej czekolady
Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 5-10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.
Babkę polewamy polewą czekoladową
Polewę odstawiamy, aby przestygła. Gdy zacznie gęstnieć to wówczas polewamy nią babkę.
Życzę smacznego!
Babka z białą czekoladą i żurawiną