Babka wielkanocna, która zawsze wychodzi? Oto ona

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Babka jogurtowa - Pyszności; foto: Canva


Jak wszyscy wiemy, wielkanocny stół to nie tylko wytrawne potrawy z jajek, kiełbasy i innych typowych dla tych świąt produktów, ale również masa słodkości, którymi raczymy się na koniec (a co po niektórzy — na początek i w trakcie) ucztowania. Wśród najbardziej popularnych ciast wielkanocnych honorowe miejsce zajmuje babka. Dzisiaj chcemy ci pokazać prosty przepis na to ciasto, który stworzyła pewna znana brytyjska osobowość kulinarna.

Nigella Lawson to postać medialna, której sława wykroczyła poza granice Wielkiej Brytanii. Swój pierwszy program kulinarny zaczęła prowadzić przeszło 20 lat temu, by dzisiaj osiągnąć status kuchennej supergwiazdy. Jednak działalność Nigelli nie kończy się na szklanym ekranie. Dziennikarka jest autorką wielu książek kulinarnych, spośród których kilka stało się w Wielkiej Brytanii bestsellerami. O renomie Lawson może też świadczyć tytuł jej biografii: „Kulinarna bogini”.

Babka jogurtowa – Pyszności; foto: Canva

Jeśli ten wstęp cię zainteresował to wiedz, iż wśród setek autorskich przepisów Nigelli Lawson istnieją też takie, które odnoszą się wprost do Świąt Wielkanocnych. A skoro — co za przypadek — te właśnie nadchodzą, nie pozostaje nam nic innego, jak podzielić się z tobą recepturą na babkę wielkanocną, którą stworzyła Nigella we własnej osobie. Uwaga: „miarką” podaną w jej przepisie jest pojemność jednego małego jogurtu naturalnego. Użyj go jako pierwszego, a resztę składników odmierzysz za jego pomocą.

Babka wielkanocna według Nigelli Lawson

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 miarki mąki pszennej
  • 1 miarka mąki ziemniaczanej
  • 2 miarki cukru
  • 1 miarka oleju
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • cukier puder do posypania

Babka jogurtowa – Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Te drugie ubij teraz ze szczyptą soli. Żółtka natomiast przełóż do oddzielnej miski i utrzyj z jogurtem naturalnym i cukrem.
  2. Nie przestając miksować, stopniowo dodawaj do nich też startą skórkę z cytryny, olej i cukier. Wyłącz mikser i do masy dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz pianę z białek. Wymieszaj wszystko łopatką kuchenną.
  3. Tak przygotowaną masę przełóż do nasmarowanej olejem formy do ciasta. Piecz około 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
  4. Babka musi teraz ostygnąć. Kiedy tak się stanie, posyp ją jeszcze cukrem pudrem. Smacznego!

Jeśli jesteś fanem tego rodzaju ciast, zobacz jeszcze, jak powstaje staropolska babka parzona. Przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Idź do oryginalnego materiału