Klasyczny i sprawdzony przepis na puszystą babkę piaskową, która zawsze się udaje. Jest puszysta, lekka, prosta w wykonaniu i przede wszystkim bardzo smaczna. Doskonale pasuje do ulubionej filiżanki kawy bądź herbaty. Poznaj mój sekret sypkości babki piaskowej.
Składniki.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szklanka to pojemność 250ml. Są to proporcje na smaczną babkę piaskową w okrągłej i głębokiej formie z kominem w środku o pojemności 2 litrów. Sekret sypkości babki polega na użyciu skrobi ziemniaczanej, dzięki której ciasto jest sypkie, wręcz piaskowe. jeżeli lubisz bardzo sypką babkę, to zwiększ ilość skrobi ziemniaczanej i proporcjonalnie zmniejsz ilość mąki pszennej. jeżeli całkowicie zastąpisz mąkę pszenną skrobią ziemniaczaną, otrzymasz bezglutenową i bardzo sypką babkę piaskową.
- 150g mąki pszennej
- 150g skrobi ziemniaczanej
- 250g masła ekstra 82%
- 150g cukru
- 4 jajka
- szczypta soli
Cukier puder do posypania.
Sposób wykonania sypkiej babki piaskowej.
Puszystą babkę piaskową przygotujesz w 25 minut. Czas pieczenia około 1 godziny. Kaloryczność 400 kcal w 100g bez uwzględnienia posypanego cukru pudru. Wcześniej wyciągam jajka i masło z lodówki, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Zapobiega to powstawaniu zakalca. Możesz także dodać sok z cytryny oraz kakao do urozmaicenia smaku i koloru. W przepisie nie używam proszku do pieczenia, a mimo to babka bardzo ładnie wyrasta. Postępuj zgodnie z moimi wskazówkami.
Przygotowuję masę ciasta.
W misce mieszam ze sobą 150g mąki pszennej i 150g skrobi ziemniaczanej. Następnie oddzielam żółtka od białek.
Do oddzielnej miski wrzucam masło oraz szczyptę soli i miksuję na najwyższych obrotach do uzyskania kremowej masy. Następnie cały czas miksując na najwyższych obrotach, wsypuję stopniowo 150g cukru. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, wrzucam kolejno po jednym żółtku i miksuję każde żółtko przez około 1 minuty. Aby ciasto ładnie wyrosło, bardzo ważne jest dobre ubicie masła z cukrem i żółtkami.
Do powstałej masy wsypuję 300g połączonej mąki. Mieszam manualnie lub mikserem na wolnych obrotach chwilę do połączenia się składników.
4 białka ubijam mikserem na dużych obrotach, aż uzyskam sztywną pianę. Białka muszą być ubite na sztywną pianę, dzięki temu ciasto będzie pulchne i wyrośnięte. Pianę z białek dzięki drewnianej łyżki dodaję porcjami do masy ciasta i mieszam też łyżką.
Piekę babkę piaskową.
Babkę piekę w okrągłej i głębokiej formie z kominem w środku. Najpierw smaruję jej wnętrze miękkim masłem i posypuję mąką (ewentualnie bułka tartą lub wiórkami kokosowymi).
Przekładam masę ciasta. Ciasto wkładam do piekarnika rozgrzanego w temperaturze 180 stopni C. Piekę w piekarniku bez termoobiegu, grzałki góra i dół w temperaturze 170 – 180 stopni C. przez około 55-60 minut do tzw.suchego patyczka. Uchylam drzwiczki piekarnika i wbijam w ciasto drewniany patyczek od szaszłyków. jeżeli po wyciągnięciu jest suchy, babka piaskowa jest już upieczona. Po upieczeniu wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam babkę jeszcze na 10 minut wewnątrz. Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i pozostawiam w formie, aby lekko ostygło. Następnie po kilku minutach jeszcze ciepłe wyciągam ostrożnie z foremki i kładę na kratownicy, aby całkowicie ostygła. Ostudzoną babkę piaskową dekoruję cukrem pudrem.
Wskazówki.
Do babki piaskowej możesz dodać sok z cytryny lub pomarańczy oraz starta skórkę z wymienionych cytrusów. Zamiast soku z cytrusów możesz dodać 4 krople olejku cytrynowego lub waniliowego. Tradycyjny cukier biały możesz zastąpić trzcinowym. Zamiast cukru pudru możesz polać babkę lukrem i posypać wiórkami kokosowymi lub starta skórkę z cytrusów.
Babkę możesz tak jak ja piec w foremce okrągłej lub w keksówce.
Po dodaniu kakao do części ciasta otrzymasz babkę marmurkową 🙂