Przepis na babkę makową
Czas przygotowania: ok. 20 min. + ok. 1 godziny pieczenia,
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g zmielonego maku,
- 8 łyżek gorącej wody,
- 250 g margaryny lub masła,
- 1 szklanka cukru,
- cukier waniliowy (jedno opakowanie, 16 g),
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jajek,
- zapach arakowy lub migdałowy,
- lukier cytrynowy.
Zobacz także: ">Co zrobić z masą makową? Zobacz przepis na masę makową. Nie tylko kutia i makowiec na Boże Narodzenie
Jak zrobić babkę makową?
- Zacznij od przygotowania maku: wsyp mak do miseczki i dodaj 8 łyżek gorącej wody. Całość wymieszaj i odstaw.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Masło lub margarynę utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym.
- Cały czas ucierając, dodawaj mak.
- Następnie dodawaj na zmianę porcje jajek i mąki.
- Przelej ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz babkę ok. 1 godz. w 170 stopniach Celsjusza.
- Wystudzone ciasto polej lukrem cytrynowym (cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny).
Sprawdź także: Makowiec japoński na Wigilię. Przepis na wyjątkowe ciasto z jabłkami
+10
Zobacz galerię
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Domowy makowiec na Boże Narodzenie. Przepis na tradycyjne ciasto z masą makową
Makowiec to tradycyjne ciasto, najczęściej kojarzone z wieczerzą wigilijną lub Bożym Narodzeniem. zwykle przygotowuje się je z ciasta drożdżowego i niebieskiego maku. Nadzienie wypełnia się…
Anna Daniluk