Babka makowa. Przepis na najlepsze ciasto z makiem, które zawsze się udaje. Pyszna ucierana babka z lukrem

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Lubisz ciasto z makiem? Mam przepis na doskonałą babkę makową, którą pokochasz od pierwszego kęsa. To wilgotny, aromatyczny i rewelacyjny wypiek, który posmakuje każdemu. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Babka makowa jest niezawodna, dlatego zachęcamy do skorzystania z tego przepisu.

Przepis na babkę makową

Czas przygotowania: ok. 20 min. + ok. 1 godziny pieczenia,
Poziom trudności: łatwy.

Przygotowania ciasta zacznij od maku. Najpierw wsyp mak do miseczki i wymieszaj go z 8 łyżkami gorącej wody.

Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 200 g zmielonego maku,
  • 8 łyżek gorącej wody,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • cukier waniliowy (jedno opakowanie, 16 g),
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jajek,
  • zapach arakowy lub migdałowy,
  • lukier cytrynowy.

Zobacz także: ">Co zrobić z masą makową? Zobacz przepis na masę makową. Nie tylko kutia i makowiec na Boże Narodzenie

Jak zrobić babkę makową?

  1. Zacznij od przygotowania maku: wsyp mak do miseczki i dodaj 8 łyżek gorącej wody. Całość wymieszaj i odstaw.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Masło lub margarynę utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym.
  4. Cały czas ucierając, dodawaj mak.
  5. Następnie dodawaj na zmianę porcje jajek i mąki.
  6. Przelej ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz babkę ok. 1 godz. w 170 stopniach Celsjusza.
  8. Wystudzone ciasto polej lukrem cytrynowym (cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny).

Sprawdź także: Makowiec japoński na Wigilię. Przepis na wyjątkowe ciasto z jabłkami

Słodka babka makowa. Przepis na pyszne ciasto z makiem, któr...

+10 Zobacz galerię

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Domowy makowiec na Boże Narodzenie. Przepis na tradycyjne ciasto z masą makową

Makowiec to tradycyjne ciasto, najczęściej kojarzone z wieczerzą wigilijną lub Bożym Narodzeniem. zwykle przygotowuje się je z ciasta drożdżowego i niebieskiego maku. Nadzienie wypełnia się…

Anna Daniluk
Idź do oryginalnego materiału