Babka bananowa na Wielkanoc. Sprawdź przepis na apetyczny wypiek z bananami. Znamy sekret udanego wypieku

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/Danielle Carvalho/zdjęcie ilustracyjne


Babka bananowa to świetne ciasto bez dodatku cukru. Wypiek będzie udany, gdy do jego zrobienia wykorzysta się dojrzałe banany. Taka babka będzie ozdobą wielkanocnego stołu. Można ją zrobić z dodatkiem posiekanej czekolady lub suszonych wiśni. Zobacz przepis na smakowitą babkę bananową.

Babka bananowa – przepis na ciasto

Liczba porcji: Dla 12 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 duże dojrzałe banany (im skórka bardziej brązowa, tym lepiej),
  • 3 jajka,
  • 100 g jogurtu naturalnego lub greckiego w temperaturze pokojowej,
  • 100 g masła,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 5 g sody oczyszczonej,
  • 3 g soli.

Jak zrobić babkę bananową?

Przygotowanie:

  1. Formę do babki wielkanocnej należy natłuścić masłem i obsypać mąką pszenną.
  2. Masło należy wstawić do rondelka i na wolnym ogniu rozpuścić. Gdy będzie gotowe należy je odstawić do wystudzenia.
  3. Suche składniki należy przesiać do szerokiej miski, aby je napowietrzyć.
  4. Dojrzałe banany należy rozgnieść w misce przy pomocy widelca lub tłuczka do ziemniaków.
  5. Następnie do masy bananowej należy dodawać po jednym jajku i całość dokładnie wymieszać.
  6. Do bananów trzeba dodać ciepły jogurt naturalny i wystudzone masło.
  7. Kolejnym krokiem jest dodanie suchych składników. Łyżka po łyżce należy dodać je do masy bananowej z jogurtem.
  8. Masę należy przelać do foremki na babkę.
  9. Babka bananowa powinna być pieczona przez 45 minut 190° Celsjusza.
  10. Gotowa babka powinna być wystudzona w formie. Dopiero wtedy można ją odwrócić i umieścić na szerokiej paterze.

Czytaj także: Ciastka owsiane z bananem na zdrową przekąskę. Sprawdź przepis na domowy wypiek bez cukru. Trudno im się oprzeć

Sposób podania

Babka bananowa może być ozdobiona tradycyjną polewą czekoladową albo lukrem cytrynowym. Można ją także oprószyć cukrem pudrem. Świetnie sprawdza się też polewa z białej czekolady i śmietanki kremówki. Na niej można rozsypać uprażone i posiekane ulubione orzechy, które nadadzą też przyjemnej chrupkości, dodane do masy przed pieczeniem.

Przyprawy do babki bananowej

Wilgotna babka bananowa podobnie jak chlebek bananowy doskonale smakuje z przyprawami korzennymi. Wystarczy do podstawowej masy dodać odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej, mielonego cynamonu, suszonego imbiru lub łyżeczkę kurkumy. Ponadto do masy na babkę bananową można też dodać aromatyczną skórkę z pomarańczy.

Jakie ciasto można zrobić z bananów?

Domowa babka z dojrzałych bananów to nie jedyne ciasto, które można zrobić na podwieczorek. Najpopularniejszy jest chlebek bananowy z kawałkami posiekanej czekolady. Taki wypiek będzie znakomicie smakować do filiżanki gorącej kawy.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału