Przepis na babeczki z kremem kawowym
czas przygotowania: ok. 45 minut
porcja: na 15 babeczek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 2 jajka,
- 125 g masła,
- 120 g cukru,
- 120 g mąki pszennej,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
- 3 łyżki mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
krem kawowy:
- 250 g serka mascarpone,
- 200 g śmietanki 36%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- cukrowa i czekoladowa posypka do dekoracji.
Zobacz także: Przepis na delikatne muffinki z czekoladą. Tak pyszne, iż palce lizać!
Jak zrobić babeczki z kremem kawowym?
- Przygotowanie babeczek zacznij od rozpuszczenia masła.
- W miseczce wymieszaj suche składniki: mąkę pszenną z kakao, kawą rozpuszczalną, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce utrzyj jajka z cukrem i mlekiem. Możesz to zrobić mikserem lub rózgą kuchenną.
- Wlej roztopione i nieco przestudzone masło oraz dodawaj stopniowo suche składniki. Wymieszaj ciasto.
- Napełnij ciastem foremki na babeczki do 3/4 wysokości.
- Piecz babeczki ok. 20 minut w 170 stopniach.
- Gotowe wyjmij z foremek i wystudź.
- Przygotuj krem: wlej śmietankę do miski, dodaj serek mascarpone, cukier puder i kawę rozpuszczalną. Miksuj, aż krem będzie puszysty.
- Udekoruj babeczki kremem i kolorową posypką.
+16
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: