Szukasz świetnego przepisu na posiłek dla swojej rodziny w ten weekend? Krok po kroku przedstawiamy świetny przepis na nadziewane babeczki z mięsa mielonego i ziemniaków. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania, zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni może to zrobić!
Sernik wiśniowy: przypomnij sobie lato z tym deserem!
Co będzie potrzebne:
- 4 ziemniaki
- 3 g czarnego pieprzu
- 5 g soli
- 20 ml oliwy z oliwek
- 700 g mięsa mielonego
- 20 g bułki tartej
- 3 g czarnego pieprzu
- 5 g soli
- 1 jajko
Nadzienie:
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 jajka na twardo
- 15 g pietruszki
- 150 g startego sera
- 3 g czarnego pieprzu
- 5 g soli
- 25 g majonezu
Utwórz podwyższone grządki w ogrodzie z drewnianych palet
Jak postępować:
1) Przygotować blachę do pieczenia z papierem do pieczenia o wymiarach 35 x 35 cm.
2. Pokrój ziemniaki w cienkie krążki i rozłóż je na blasze do pieczenia. Posolić, popieprzyć i skropić oliwą z oliwek.
3. Umieść mięso mielone w dużej owalnej misce, dodaj bułkę tartą, sól, pieprz, jajka i wymieszaj rękami. Powstanie sztywna masa mięsna.
4. Uformuj masę w babeczki i umieść je obok siebie na ziemniakach na blasze do pieczenia.
5. W innej owalnej misce wymieszać posiekane pomidory, posiekaną cebulę, posiekane jajko, posypać natką pietruszki i startym serem. Doprawić solą, pieprzem i majonezem i wymieszać wszystko łyżką.
6. Następnie nałóż nadzienie łyżką do babeczek.
7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180°C.
8. Po upływie tego czasu sprawdź, czy są upieczone, a jeżeli tak, wyjmij je z piekarnika.
9. Podawaj je z miłością i wspaniałym smakiem.
10. Smacznego!