Babcina zupa działa jak balsam na jelita. Chroni też przed rakiem piersi

smakosze.pl 2 miesięcy temu
Kapuśniak na kiszonej kapuście wraca do łask – i słusznie. Zupa, którą nasze babcie gotowały na chłodne dni, dziś trafia na stoły dietetyków i onkologów. Łagodzi stany zapalne jelit, wspiera mikrobiotę i może obniżać ryzyko raka piersi. A wszystko to w jednej, pachnącej misce.Porcja zupy (ok. 378 kcal) dostarcza aż 17 g błonnika i probiotyki z kiszonej kapusty Regularne spożycie kapusty kiszonej lub lekko gotowanej może zmniejszać ryzyko raka piersi choćby o 50%100 g kiszonki dziennie przez 4 tygodnie zwiększa poziom SCFA – korzystnych kwasów tłuszczowych Kapuśniak to naturalne źródło witaminy C i antyoksydantów wzmacniających odporność
Idź do oryginalnego materiału