Babcie dodawały go do herbaty. Pomaga, gdy dopada nas przeziębienie

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /East News


Kiedyś w Polsce ta przyprawa powszechnie była ceniona za swoje prozdrowotne adekwatności. Dzisiaj nieco mniej wykorzystywana, wciąż słynie ze swojego działania w czasie przeziębień czy też problemów z układem trawiennym. Warto się nad nią nieco dłużej pochylić, zwłaszcza iż sezon na choroby i infekcje trwa w najlepsze.

Babcie niegdyś sięgały po tę przyprawę, by szybko przegonić przeziębienie, złagodzić kaszel i poprawić samopoczucie. Choć na jakiś czas odeszła w zapomnienie, w tej chwili ponownie coraz więcej mówi się o babcinych sposobach na choroby. To naturalny sposób na lepszą odporność i poprawę trawienia, dlatego warto dać mu szansę.

Anyż biedrzeniec — aromatyczna przyprawa znana od pokoleń

Biedrzeniec anyż, nazywany również anyżem lub anyżkiem to roślina z rodziny selerowatych, której surowcem wykorzystywanym w celach leczniczych jest owoc anyżu. To niewielkie ziarenka o słodkawym zapachu, które skrywają w sobie liczne składniki aktywne zawarte w olejku eterycznym.

Niegdyś wzrastał dziko, dzisiaj jest hodowany w uprawie uprawnej, przez co niezwykle rzadko można spotkać jego naturalne stanowiska. Jest rośliną jednoroczną, wywodzącą się z Bliskiego Wschodu. Kwiaty biedrzeńca anyżu są białe i zebrane w płaskie baldachy. Moc zdrowia tej rośliny skrywa się w owocach anyżu biedrzeńca, które wykorzystywane są w celach leczniczych.

To naturalne wsparcie dla organizmu, po które niegdyś często sięgały nasze babcie. Przyprawa ta działa łagodnie, ale jednocześnie skutecznie, zwłaszcza w przypadku przeziębień i osłabienia organizmu. Biedrzeniec anyż pachnie wyraziście i wyjątkowo aromatycznie. Anyżek można kupić w sklepach z przyprawami i ze zdrową żywnością — zarówno stacjonarnych, jak i online. Tak jak w przypadku każdej z przypraw przed zastosowaniem, należy dowiedzieć się o ewentualnych przeciwwskazaniach.

Zobacz także: Nie dość, iż pyszna to jeszcze ultrazdrowa. Robię dla rodziny przynajmniej raz w tygodniu

Właściwości anyżu biedrzeniec. Sprzymierzeniec w czasie przeziębienia i dolegliwości żołądkowych

Dawniej biedrzeniec anyż gościł w szafce niemal każdej babci. Sięgały po niego bez wahania, zwłaszcza zimą, gdy dopadało osłabienie i przeziębienie. Nasiona anyżu zawierają bowiem substancje, które pobudzają wydzielanie śluzu w drogach oddechowych i tym samym ułatwiają odkrztuszanie. Łagodzą objawy przeziębienia, takie jak kaszel, chrypka czy też nieżyt krtani. Ponadto ułatwiają oddychanie. Poprzez adekwatności przeciwdrobnoustrojowe są równie pomocne w leczeniu przeziębienia.

Po biedrzeniec anyż warto również sięgać przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Nasiona anyżu działają rozkurczowo i tym samym przynoszą ulgę przy bólach brzucha, skurczach jelit oraz wzdęciach. Dodatkowo pobudzają wydzielanie enzymów oraz żółci, co przyczynia się do lepszego trawienia. To z kolei pomaga uporać się z takimi dolegliwościami jak zgaga, niestrawność czy uczucie ciężkości.

Biedrzeniec anyż można stosować na kilka sposobów. Warto przygotować z jego nasion napar. Wystarczy 1 łyżkę nasion zalać w szklance wrzącą wodą i pozostawić na około 20 minut. Po przecedzeniu można dosłodzić miodem i powoli pić, co z pewnością wspomoże trawienie, złagodzi dolegliwości czy też ulży przy chorobach dróg oddechowych. Nasiona anyżu można również dodawać do herbaty i pić w czasie osłabienia.

Choć mało osób wykorzystuje biedrzeniec anyż w ten sposób, warto korzystać z niego także w kuchni jako przyprawa do potraw warzywnych i mięsnych, a także sosów. W postaci zmielonej sprawdzi się jako dodatek do ciast, nadając im lekko korzennego smaku. Nada się także do kompotu czy też jako uzupełnienie kawy z mlekiem.

Zobacz też:

Ten grzyb pozostało lepszy od maślaka. Teraz możesz go znaleźć w lasach

Nigdy nie trzymaj tu pomidorów. Pozbawiasz je smaku i witamin

Zapomnij o pleśni w mieszkaniu. Tak gwałtownie pozbędziesz się wilgoci

Idź do oryginalnego materiału