Fasolka szparagowa to smak letnich obiadów, który dla wielu osób jest tym ulubionym. Często podawana jest z bułką tartą, ale stanowi również składnik licznych dań. Trzeba więc wiedzieć, jak ją gotować, aby zawsze wychodziła chrupka i smaczna, a do tego pełna koloru. Sekretem okazuje się być jeden składnik, który należy dodać podczas gotowania.
Jak gotować fasolkę szparagową? Pamiętaj o tych kwestiach
Młoda fasolka szparagowa to nowalijka pełna cennych witamin i minerałów, wśród których wymienia się, chociażby witaminę C, i E, a także cenne przeciwutleniacze. Warto więc korzystać z sezonu na to warzywo i sięgać po nie jak najczęściej. Można podawać ją tradycyjnie z bułką tartą, z dodatkiem ziół lub jako składnik sałatek czy dań z makaronem.
Chcąc cieszyć się jej smakiem, należy zacząć od zakupu dobrej fasolki szparagowej. Najlepiej, aby ta była o intensywnym, jasnożółtym, zielonym lub fioletowym kolorze. W dodatku powinna posiadać ogonki, które nie są wyschnięte. Sama fasolka ma zaś po przełamaniu trzaskać, gdyż oznacza to, iż jest świeża.
Ponadto warto zwracać uwagę na czas gotowania, który różni się w zależności od koloru. Zielona potrzebuje około 15-20 minut, żółta około 10 minut, natomiast fioletowa w zależności od świeżości od 7 do choćby 15 minut. Na finalny smak ma również wpływ ilość wody, gotowanie bez przykrywki, a także używany garnek. Gotowanie fasolki wydaje się być prostą czynnością, ale należy dopilnować kilku kwestii, aby finalnie ta nowalijka zachwycała smakiem. Warto go nieco podkręcić z pomocą babcinego triku.
Zobacz także: Większość osób wyrzuca końcówki szparagów. A można je smacznie wykorzystać
Gotowanie fasolki szparagowej. Cukier sekretem smaku i koloru
Podczas wakacji spędzonych u babci zawsze jadłam najlepszą fasolkę szparagową pod Słońcem. Nie tak dawno zdradziła mi sekret, który decyduje o tak cudownej chrupkości i smaku tego warzywa. Choć brzmi to może dość zaskakująco, ale smak idealnej fasolki zapewni dodanie odrobiny cukru do gotującej się wody. To sprawdzony, domowy trik, którym chętnie dzielą się babcie z młodszym pokoleniem.
To prosty sposób na delikatne podbicie smaku fasolki, a także zachowanie pięknego koloru. W dodatku cukier wpływa na strukturę warzywa, przez co fasolka staje się miękka i chrupiąca, ale nie rozgotowana. W tym celu wystarczy wsypać 1 łyżeczkę cukru na 0,5 kg fasolki szparagowej, nie zapominając przy tym o soli.
Fasolkę najlepiej wrzucać, dopiero gdy woda doprawiona przyprawami zacznie wrzeć. Gotuj bez przykrycia, zahartuj zimną wodą, a następnie podawaj z ulubionymi dodatkami. Fasolka szparagowa będzie zachwycać swoim smakiem, chrupkością oraz kolorem.
Zobacz też:
To najlepszy moment na przetwory z truskawek. Moja mama do dżemu dodaje tajemniczy składnik
Oto najzdrowszy owoc świata. W Polsce znany i ogólnodostępny, ale jemy go rzadko
Dodaj to do mielonych. Będą soczyste i delikatne, jak nigdy wcześniej