Babcia do kiszenia kapusty używała tylko 3 składników. Ile soli potrzeba na 10 kilogramów i jak kisić kapustę tradycyjną metodą?

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Łukasz Kaczanowski/Polska Press


Jak dobrze ukisić kapustę? Ile soli potrzeba do kiszenia? Przepis babci, przekazany przez jej babki jest bardzo prosty. To tylko 3 składniki i ważna proporcja soli. Kapusta wciąż jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych i konsumowanych w Polsce. Dawniej kiszenie kapusty było okazją do spotkań towarzyskich, bo zajmowało dużo czasu w jesienne długie wieczory. Sięgamy po rady, jak zrobić kiszoną kapustę tradycyjnymi metodami.

Co dodać do kiszenia kapusty? Przepis z marchewką

Dawniej do kiszenia wykorzystywano beczki drewniane, wciąż stosowane w niektórych domach na wsi, dziś dominują te z tworzywa sztucznego. Składniki do tradycyjnego przepisu na kiszenie kapusty:

  • 10 kg kapusty
  • 200 g soli
  • 0,5 kg marchewki

Ile soli potrzeba do kiszenia kapusty?

Niektórzy dodają nasiona kminku, kawałki jabłka, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie czy koper. Proporcja soli, o której warto pamiętać, to 20 g soli na 1 kg kapusty. Łatwo zatem policzyć, mrożąc ilość soli przez kilogramy kapusty do kiszenia: 100 g soli na 5 kg kapusty albo 200 g do 10 kg kapusty, 400 g do 20 kg. Sól przyspiesza proces wydzielania się soku.

Tradycyjny przepis na kiszenie kapusty krok po kroku

Po pierwsze obierz kapustę z zewnętrznych liści i wycinamy głąb. Po drugie poszatkuj kapustę. Oczywiście powyższe proporcje dostosuj do swoich potrzeb. Obraną marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Idź do oryginalnego materiału