Awanturka jak z PRL-u. Sprawdź przepis na sycącą pastę z twarogu i ryby w sosie pomidorowym. Sposób na zdrowe śniadanie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Tanie, pożywne i szybkie przepisy szczególnie doceniano w książkach kucharskich w czasach PRL-u. Autorki polecały głównie sposoby na proste dania, w których można było wykorzystać między innymi konserwy. Wśród nich najpopularniejsza była pasta na kanapkę z ryby konserwowej i sera białego, znana jako awanturka. Zobacz przepis na najprostsze smarowidło na kanapkę.

W skrócie

  • Awanturka - przepis na pastę ze szprotek
  • Tani przepis na śniadanie, czyli awanturka
  • Ryba konserwowa – adekwatności
  • Co zrobić z ryby w kuchni?

W książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” Barbara Bytnerowiczowa proponowała pastę z twarogu i wędzonej ryby oraz pastę z twarogu i konserwy rybnej. Traktując te przepisy jako bazę, można przygotować np.: pastę z makreli z twarogiem i cebulą. Jednak w PRL-u trudno było o świeżą rybę, więc tym można tłumaczyć popularność past rybnych na bazie „ryby z puszki”. Zobacz przepis na pastę rybną awanturkę.

W naszej galerii można zobaczyć etapy przygotowania domowej awanturki

Awanturka - przepis na pastę z twarogu i szprotek

Pasta z twarogu i ryby konserwowej
Liczba porcji: 8 kanapek,
Przygotowanie: 10 minut.

Składniki:

  • 125 g twarogu półtłustego,
  • 1/ 2 puszki szprotek w sosie pomidorowym,
  • 1/4 cebuli,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Ser biały trzeba dokładnie rozetrzeć widelcem lub blenderem ręcznym ze szprotkami w zalewie pomidorowej.
  2. Konsystencję można dozować przy pomocy sosu pomidorowego z konserwy.
  3. W tym czasie należy posiekać drobno cebulę i połączyć z pastą rybną.
  4. Następnie należy doprawić pastę ze szprotek solą, czarnym pieprzem i słodką mieloną papryką.
  5. Posmarowane pastą kromki chleba na koniec trzeba ozdobić posiekaną natką pietruszki.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć kroki przygotowania awanturki

Awanturka - przepis na pastę z twarogu i szprotek

Pasta z twarogu i ryby konserwowej
Liczba porcji: 8 kanapek,
Przygotowanie: 10 minut.

Składniki:

  • 125 g twarogu półtłustego,
  • 1/ 2 puszki szprotek w sosie pomidorowym,
  • 1/4 cebuli,
  • sól,
  • czarny pieprz,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Ser biały trzeba dokładnie rozetrzeć widelcem lub blenderem ręcznym ze szprotkami w zalewie pomidorowej.
  2. Konsystencję można dozować przy pomocy sosu pomidorowego z konserwy.
  3. W tym czasie należy posiekać drobno cebulę i połączyć z pastą rybną.
  4. Następnie należy doprawić pastę ze szprotek solą, czarnym pieprzem i słodką mieloną papryką.
  5. Posmarowane pastą kromki chleba na koniec trzeba ozdobić posiekaną natką pietruszki.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć kroki przygotowania awanturki

Zobacz galerię(7 zdjęć)

Tani przepis na śniadanie, czyli awanturka

Awanturka to pasta rybna, która znana jest niemal w całej Polsce. Jej podstawowe składniki to ryby oraz twaróg. Pozostałe składniki urozmaicają recepturę i często były wybierane według upodobań danej osoby. Na obozach harcerskich i rajdach krajoznawczych zajadano się pastą z makreli i twarogu. Najczęściej wybierano makrelę wędzoną. Jednak pasta z ryby wędzonej i twarogu może być zmieniana poprzez użycie:

  • szprotki wędzonej,
  • szprotek w sosie pomidorowym,
  • byczków w sosie pomidorowym,
  • szprotek w oleju.

Najbogatsza w składniki awanturka na kanapkę przygotowywana była z dodatkiem śmietany, majonezu, musztardy, pokrojonej drobno cebuli, a choćby posiekanych ogórków konserwowych. Całość doprawiana była solą i pieprzem. Twaróg z rybą wędzoną to dla wielu osób wspomnienie smaków dzieciństwa lub beztroskiej młodości.

Zobacz także: Ryby z rtęcią i toksynami. Te gatunki mogą zaszkodzić. Jak wybierać ryby?

Ryba konserwowa – adekwatności

Konserwy rybne to dla wielu osób wygodny sposób na zjedzenie tuńczyka, makreli, śledzi, sardynek, szprotek lub byczków. Jednak można mieć wątpliwości, czy są zdrowe. Dzięki jedzeniu ryb konserwowych można dostarczyć organizmowi witaminy A, D i z grupy B, a także białka. Warto sięgać po ryby pochodzące z certyfikowanych połowów i z miejsc, które mają ograniczony dostęp do metali ciężkich.

Co zrobić z ryby w kuchni?

Miłośnikom ryb polecamy zrobić sałatkę śledziową, która zasmakuje nie tylko w piątek. A do smażonych ryb polecamy zrobić pożywną surówkę. Szczególnie dobrze będzie smakować łosoś smażony na klarowanym maśle. Natomiast smakosze delikatniejszych ryb mogą sięgnąć po klopsiki z dorsza.
Warto wiedzieć, iż pasta z twarogu i ryby będzie także świetnym zamiennikiem masła na kanapce.

Zobacz także: Bułki bez drożdży. Przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Sekretem jest użycie chińskiej metody przygotowania mąki

Retro awanturka. Sprawdź przepis na sycącą pastę z twarogu i...

+7 Zobacz galerię

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału