Aromatyczny krem z białych warzyw na obiad. Sprawdź przepis na lekką zupę na lato. Pyszny sposób na przemycenie porcji witamin

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/ziashusha/zdjęcie ilustracyjne


Zupa krem z białych warzyw to danie, którego składniki można skomponować według własnych upodobań. Najczęściej skład zupy z białych warzyw wchodzi korzeń pietruszki, bulwa selera, ziemniaki i różyczki kalafiora. Kremowości zupie dodaje serek topiony, ale z powodzeniem możecie zamienić go na mascarpone lub śmietankę kremówkę. Wypróbuj przepis na domową zupę krem z białych warzyw.

Krem z białych warzyw – przepis z kalafiorem

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g kalafiora,
  • 200 g pora,
  • 1 cebula,
  • 5 ziemniaków,
  • 150 g bulwy selera,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • 60 g serka topionego śmietankowego lub mascarpone,
  • 20 g masła klarowanego,
  • 40 g oleju,
  • 10 g soli,
  • 5 g białego pieprzu,
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej.

Czytaj także: Zupa kalafiorowa na obiad. Poznaj przepis na domowe danie jak u babci

Jak zrobić krem z białych warzyw?

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa należy umyć. Korzeń pietruszki, bulwę selera, cebulę, czosnek i ziemniaki należy obrać i pokroić. Kalafiora trzeba jedynie dokładnie umyć i rozdzielić na mniejsze różyczki.
  2. Pora należy przekroić na pół i odciąć białą część. Warzywo należy dokładnie umyć i pokroić w plastry.
  3. W garnku z grubym dnem należy rozpuścić olej z masłem klarowanym. Na początek należy wrzucić pora, cebulę, a następnie po 5 minutach dodać czosnek. Warzywa należy chwilę smażyć, aż się zeszklą.
  4. Do garnka należy wlać bulion i dodać pozostałe pokrojone warzywa. Wszystkie składniki należy gotować pod przykryciem przez około 15 minut.
  5. Na koniec zupę z białych warzyw należy doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Gdy warzywa będą miękkie, należy dodać serek topiony lub mascarpone. Zupę należy zmiksować na gładki krem z białych warzyw przy pomocy blendera manualnego lub po przestudzeniu w blenderze kielichowym.
  7. Zupa krem z białych warzyw jest gotowa.

Sposób podania zupy krem

Gotowa zupa krem może być podawana z grzankami lub obficie posypana posiekaną natką pietruszki. Świetnie sprawdzi się także posiekany koperek lub świeże listki tymianku. Domowy krem z białych warzyw można także doprawić szczyptą kuminu, czyli kminu rzymskiego, albo dodać kontrast smakowy dolewając łyżkę octu jabłkowego. Zupa krem z białych warzyw może być też przygotowana w wersji wegańskiej przy użyciu mleka kokosowego.

Mamy nadzieję, iż nasz prosty i pożywny przepis na zupę z białych warzyw zachęci was do ugotowania własnej wersji.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału