Krem z białych warzyw – przepis z kalafiorem
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g kalafiora,
- 200 g pora,
- 1 cebula,
- 5 ziemniaków,
- 150 g bulwy selera,
- 2 korzenie pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 700 ml bulionu warzywnego,
- 60 g serka topionego śmietankowego lub mascarpone,
- 20 g masła klarowanego,
- 40 g oleju,
- 10 g soli,
- 5 g białego pieprzu,
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej.
Czytaj także: Zupa kalafiorowa na obiad. Poznaj przepis na domowe danie jak u babci
Jak zrobić krem z białych warzyw?
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa należy umyć. Korzeń pietruszki, bulwę selera, cebulę, czosnek i ziemniaki należy obrać i pokroić. Kalafiora trzeba jedynie dokładnie umyć i rozdzielić na mniejsze różyczki.
- Pora należy przekroić na pół i odciąć białą część. Warzywo należy dokładnie umyć i pokroić w plastry.
- W garnku z grubym dnem należy rozpuścić olej z masłem klarowanym. Na początek należy wrzucić pora, cebulę, a następnie po 5 minutach dodać czosnek. Warzywa należy chwilę smażyć, aż się zeszklą.
- Do garnka należy wlać bulion i dodać pozostałe pokrojone warzywa. Wszystkie składniki należy gotować pod przykryciem przez około 15 minut.
- Na koniec zupę z białych warzyw należy doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Gdy warzywa będą miękkie, należy dodać serek topiony lub mascarpone. Zupę należy zmiksować na gładki krem z białych warzyw przy pomocy blendera manualnego lub po przestudzeniu w blenderze kielichowym.
- Zupa krem z białych warzyw jest gotowa.
Sposób podania zupy krem
Gotowa zupa krem może być podawana z grzankami lub obficie posypana posiekaną natką pietruszki. Świetnie sprawdzi się także posiekany koperek lub świeże listki tymianku. Domowy krem z białych warzyw można także doprawić szczyptą kuminu, czyli kminu rzymskiego, albo dodać kontrast smakowy dolewając łyżkę octu jabłkowego. Zupa krem z białych warzyw może być też przygotowana w wersji wegańskiej przy użyciu mleka kokosowego.
Mamy nadzieję, iż nasz prosty i pożywny przepis na zupę z białych warzyw zachęci was do ugotowania własnej wersji.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: