Aromatyczne jabłko na szarlotkę. Zobacz sprawdzony przepis na prażone jabłka do słoików

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Korzenne prażone jabłka to baza do zrobienia wielu smacznych dań. Takie uprażone jabłka można dodawać do ryżu na mleku, makaronu lub wypełnić nimi szarlotkę. Przy tym jabłka do słoików na zimę można doprawić ulubionymi korzennymi przyprawami. Zobacz, jak zrobić prażone jabłka do szarlotki.

Prażone jabłka – przepis na nadzienie do szarlotki

Liczba porcji: 4 słoiki po 230 ml.
Czas przygotowania: 30 minut, w tym 20 minut prażenia w garnku.

Składniki:

  • 1 kg słodko-kwaśnych jabłek,
  • 10 ml soku z cytryny,
  • 10 g mielonego cynamonu,
  • 30 g cukru (może być trzcinowy).
quiz Quiz dla amatorów słodkości. Czy znasz desery z różnych stron świata?

Zobacz także: Jak stosować cynamon? Najlepsze przepisy z cynamonem nie tylko na słodko. Aż 13 przepisów na korzenne pyszności

Jak zrobić jabłka prażone?

Przygotowanie:

  1. Jabłka należy umyć, można obrać ze skórki, wydrążyć środek z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Jabłka należy włożyć do garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu. Do jabłek należy dodać sok z cytryny i cukier.
  3. Następnie jabłka należy smażyć w garnku przez 20 minut, aż zaczną być miękkie i lekko się rozpadać. Ważne, aby w tym czasie mieszać jabłka drewnianą łyżką. Dzięki temu jabłka będą się równomiernie prażyć i nie przypalą się na dnie.
  4. Na koniec prażone jabłka trzeba doprawić cynamonem. Jabłka prażone są gotowe do użycia.

Prażone jabłka można pasteryzować i w ten sposób mieć jabłka na szarlotkę na zimę. Wystarczy jabłka na szarlotkę włożyć do słoików i zagotować przez 15 minut w garnku z wrzącą wodą.

Idź do oryginalnego materiału