Prażone jabłka – przepis na nadzienie do szarlotki
Liczba porcji: 4 słoiki po 230 ml.
Czas przygotowania: 30 minut, w tym 20 minut prażenia w garnku.
Składniki:
- 1 kg słodko-kwaśnych jabłek,
- 10 ml soku z cytryny,
- 10 g mielonego cynamonu,
- 30 g cukru (może być trzcinowy).
quiz
Quiz dla amatorów słodkości. Czy znasz desery z różnych stron świata?
Zobacz także: Jak stosować cynamon? Najlepsze przepisy z cynamonem nie tylko na słodko. Aż 13 przepisów na korzenne pyszności
Jak zrobić jabłka prażone?
Przygotowanie:
- Jabłka należy umyć, można obrać ze skórki, wydrążyć środek z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki.
- Jabłka należy włożyć do garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu. Do jabłek należy dodać sok z cytryny i cukier.
- Następnie jabłka należy smażyć w garnku przez 20 minut, aż zaczną być miękkie i lekko się rozpadać. Ważne, aby w tym czasie mieszać jabłka drewnianą łyżką. Dzięki temu jabłka będą się równomiernie prażyć i nie przypalą się na dnie.
- Na koniec prażone jabłka trzeba doprawić cynamonem. Jabłka prażone są gotowe do użycia.
Prażone jabłka można pasteryzować i w ten sposób mieć jabłka na szarlotkę na zimę. Wystarczy jabłka na szarlotkę włożyć do słoików i zagotować przez 15 minut w garnku z wrzącą wodą.