Curry z ciecierzycy – przepis z bakłażanem i szpinakiem
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 20 ml oleju,
- 500 g bakłażana lub dyni,
- 20 g przyprawy curry,
- 200 ml wody,
- 400 ml mleka kokosowego,
- 250 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki,
- 100 ml pomidorów z puszki,
- 100 g świeżego szpinaku,
- sól do smaku.
Jak zrobić curry z ciecierzycy?
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek należy obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Bakłażana należy pokroić w 2-centymetrowe kwadraty.
- W dużym garnku z grubym dnem należy rozgrzać olej, a następnie smażyć cebulę, czosnek i bakłażana aż będą rumiane.
- Następnie warzywa trzeba doprawić curry i smażyć przez około 2 minuty. Następnie trzeba podlać wodą i dodać pomidory z puszki.
- Po 3 minutach gotowania można dodać ciecierzycę i mleko kokosowe. Warzywa należy gotować przez 15 minut i na koniec dodać liście szpinaku.
- Curry z ciecierzycy jest gotowe.
Czytaj także: Szybki ryż z kurczakiem i warzywami. Rewelacyjny pomysł na obiad dla zapracowanych. Przepis na pyszne danie z jednej patelni
Sposób podania curry
Domowe curry z ciecierzycy i szpinaku można podawać z ryżem ugotowanym na sypko. Szczególnie polecamy ryż jaśminowy lub ryż brązowy. Do curry można podawać ćwiartki limonki lub cytryny, aby każdy domownik mógł przed spożyciem skropić sobie danie. Aby zachować w pełni indyjski styl dania, zachęcamy do podania go z chlebkami naan lub pitą. Ponadto curry z ciecierzycą pięknie wygląda i pachnie, gdy tuż przed serwowaniem dania posypiecie je posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Przyprawy w curry
Danie nie wymaga wielu przypraw. Podstawową przyprawą jest mieszanka aromatycznych przypraw curry. Najczęściej w ich skład wchodzi kurkuma, kozieradka, kolendra, sproszkowany czosnek, kmin rzymski, gorczycę, cynamon, imbir, goździki, słodką paprykę, gałka muszkatołowa i sól. Niekiedy w gotowych mieszankach znaleźć można także kardamon i mieloną papryczkę chili.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: