Aromatyczna lemoniada lawendowa na dobry sen. Wypróbuj przepis ze świeżymi kwiatami. Ten napój uspokoi zszargane nerwy

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Domowa lemoniada lawendowa to orzeźwiający napój na upalne dni. Można przyrządzić go ze świeżych lub suszonych kwiatów. Lawendę należy zaparzyć we wrzątku, aby stworzyć esencjonalną bazę do lemoniady. Zobacz przepis na aromatyczną lemoniadę lawendową.

Lemoniada lawendowa – przepis na orzeźwiający napój

Liczba porcji: dla 4 – 5 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 l wody (może być gazowana),
  • 1 łyżeczka kwiatów lawendy,
  • 100 ml wrzątku,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • sok z 1/ 2 cytryny,
  • 3 plastry cytryny.

Jak zrobić lemoniadę z lawendy?

Przygotowanie:

  1. W garnku należy zalać świeże kwiaty lawendy wrzącą wodą i odstawić do naparzenia przez 5 minut.
  2. Następnie należy rozpuścić w niej łyżkę cukru trzcinowego.
  3. Z cytryny należy wycisnąć sok i wlać do dzbanka.
  4. Następnie należy dolać napar lawendowy i całość uzupełnić wodą.
  5. Jeżeli nie chcecie, aby w lemoniadzie pływały kwiaty lawendy, zachęcamy do wlewania naparu do dzbanka przez sitko.
  6. Do gotowej lemoniady lawendowej można dodać pokrojone na ćwiartki 3 plastry cytryny.

Czytaj także: Pyszna lemoniada na upały. Wypróbuj 7 dodatków, które zmienią smak wody z cytryną. Część z nich znajdziesz w ogródku

Syrop lawendowy do lemoniady

Aby uzyskać mocniejszy kolor i słodszy smak z lawendy można ugotować prosty syrop. W garnku należy umieścić 1 łyżkę suszonych lub 2 łyżki świeżych kwiatów lawendy, zalać 200 ml wody i dosłodzić 20 g cukru trzcinowego. Całość należy gotować przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Gdy syrop lawendowy nabierze różowej barwy, można dodawać go do wody z sokiem z cytryny.

Domowa lemoniada z ostrym smakiem

Smak łagodnej lemoniady z lawendą może być także zaostrzony pokrojonym w plasterki imbiru. Świetnie sprawdzi się także posiekany świeży rozmaryn dodany podczas gotowania syropu lawendowego. Taka lemoniada lawendowa może być też urozmaicona dodatkiem świeżych listków mięty lub bazylii.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału