Sernik przekładany ciastem kruchym-przepis na ciasto
Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania:1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej,
- 50 g cukru pudru,
- 100 g margaryny,
- 3-4 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 1 kg sera (dwukrotnie zmielonego),
- 200 g margaryny,
- 3 jaja,
- 1 budyń,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 10-150 g rodzynek.
Dodatki:
- 2-3 galaretki cytrynowe,
- dowolne owoce (zgodnie z upodobaniem).
Zobacz także: Tradycyjny sernik królewski. Przepis na sernik, który zawsze wychodzi i nigdy nie opada. Sernik na kakaowym cieście
Jak zrobić sernik przekładany?
Przygotowanie:
- Z podanych składników gwałtownie zarobić ciasto kruche i upiec trzy placki w temperaturze 160° C przez ok. 20 minut.
- Ser utrzeć z cukrem i jajami. W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser ciągle mieszając.
- Do gorącego sera dodać suchy budyń i rodzynki – dalej mieszając.
- Gdy masa zacznie odchodzić od garnka – odstawić.
- Podzielić na trzy części i gorącą przekładać ciasto według kolejności: ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa.
- Galaretkę rozpuścić według przepisu. Wierzch przybrać pokrojonymi owocami i zalać tężejącą galaretką.
Przepisy siostry Anastazji
W okresie wielkanocnym zachęcamy do wypróbowania przepisów od siostry Anastazji Pustelnik. Warto zwrócić uwagę na serowiec zawijany z wiśniami, który znakomicie wpisuje się w świąteczny deser. Znawczyni kuchni polskiej zachęca też do własnoręcznego wykonania baranka wielkanocnego, który będzie ozdobą stołu lub koszyczka wielkanocnego.
Czytaj także: Sernik wiśniowy siostry Anastazji. Przepis na przysmak z ananasami. Zobacz idealne ciasto dla smakoszy wypieków z galaretką
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: