Apetyczny sernik przekładany ciastem kruchym siostry Anastazji. Przepis, który zachwyci gości. Wypróbuj niecodzienny sposób na wypiek

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Andrzej Sochacki/Dariusz Kobucki/materiały prasowe wydawnictwo WAM


Wielkanoc to czas do przygotowania wypieków z twarogiem. Przepis na sernik przekładany ciastem kruchym przygotowała siostra Anastazja Pustelnik w książce „Wielka księga ciast Siostry Anastazji”. Wyjątkowość sernika polega na umieszczeniu blatów kruchego ciasta pomiędzy warstwą sera. Zobacz przepis na sernik przekładany ciastem kruchym.

Sernik przekładany ciastem kruchym-przepis na ciasto

Liczba porcji: dla 12 osób.
Czas przygotowania:1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:
Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru,
  • 100 g margaryny,
  • 3-4 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 1 kg sera (dwukrotnie zmielonego),
  • 200 g margaryny,
  • 3 jaja,
  • 1 budyń,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 10-150 g rodzynek.

Dodatki:

  • 2-3 galaretki cytrynowe,
  • dowolne owoce (zgodnie z upodobaniem).

Zobacz także: Tradycyjny sernik królewski. Przepis na sernik, który zawsze wychodzi i nigdy nie opada. Sernik na kakaowym cieście

Jak zrobić sernik przekładany?

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników gwałtownie zarobić ciasto kruche i upiec trzy placki w temperaturze 160° C przez ok. 20 minut.
  2. Ser utrzeć z cukrem i jajami. W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser ciągle mieszając.
  3. Do gorącego sera dodać suchy budyń i rodzynki – dalej mieszając.
  4. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka – odstawić.
  5. Podzielić na trzy części i gorącą przekładać ciasto według kolejności: ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa – ciasto kruche – masa serowa.
  6. Galaretkę rozpuścić według przepisu. Wierzch przybrać pokrojonymi owocami i zalać tężejącą galaretką.

Przepisy siostry Anastazji

W okresie wielkanocnym zachęcamy do wypróbowania przepisów od siostry Anastazji Pustelnik. Warto zwrócić uwagę na serowiec zawijany z wiśniami, który znakomicie wpisuje się w świąteczny deser. Znawczyni kuchni polskiej zachęca też do własnoręcznego wykonania baranka wielkanocnego, który będzie ozdobą stołu lub koszyczka wielkanocnego.

Czytaj także: Sernik wiśniowy siostry Anastazji. Przepis na przysmak z ananasami. Zobacz idealne ciasto dla smakoszy wypieków z galaretką

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa WAM.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału