Lemon curd – przepis na prosty krem cytrynowy
Liczba porcji: 1 słoik pojemność 200 ml.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 cytryny,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 140 g cukru kryształu,
- 70 g masła.
Jak zrobić lemon curd?
Przygotowanie:
- Cytrynę należy dokładnie umyć, sparzyć gorącą wodą i otrzeć skórkę z dwóch cytryn. Następnie z obu cytryn należy wycisnąć sok. W zależności od wielkości owoców będzie to około 100 ml.
- Następnie należy umyć jajka i oddzielić dwa żółtka od białek i dodać dwa całe jajka. Warto robić to do szklanki, zanim umieści się je w garnku. Dzięki temu można sprawdzić świeżość produktu.
- W małym garnku z grubym dnem trzeba dodać żółtka, dwa całe jajka i cukier. Przy pomocy trzepaczki kuchennej należy całość wymieszać.
- Następnie należy dodać masło i sok z cytryny. Całość należy wymieszać i podgrzewać na małym ogniu aż krem zacznie gęstnieć, czyli do momentu pierwszego zagotowania.
- W tym momencie należy zestawić garnek z ognia i dodać do niego startą skórkę z cytryny.
- Gotowy lemon curd należy przełożyć do czystego, wyparzonego i suchego słoika.
- Zamknięty w słoiku krem cytrynowy można przechowywać w lodówce maksymalnie przez 10 dni.
Zastosowanie lemon curd
Intensywny żółty kolor sprawia, iż lemon curd często przygotowuje się na Wielkanoc jako krem do odświętnych babeczek. Latem krem używa się do deserów owocowych np.: do Eton mess. Krem cytrynowy można także dodać do karnawałowej bezy Pavlovej albo gofrów. Kwaśny smak kremu znakomicie kontrastuje ze słodkim i chrupiącym wypiekiem. Ponadto z kremem cytrynowym świetnie smakuje krucha tarta lub domowy tort urodzinowy.
Alternatywny orange curd
W podobny sposób przygotowuje się krem pomarańczowy, czyli orange curd. W tym przypadku, zamiast soku cytrynowego należy wykorzystać sok wyciśnięty z pomarańczy wraz z otartą skórką. Ten krem jest słodszy i nie stanowi wyraźnego kontrastu smakowego.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: