Apetyczna sałatka z truskawek i rukoli na obiad. Odkryj harmonię smaku według przepisu Plate By Kate. Ostrości dodaje zaskakująca przyprawa

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kasia Nowicka


Truskawki - słodkie, soczyste, pachnące i rozkosznie rozpływające się w ustach. Królowe deserów i ciast. Równie dobre na… słono. Zdziwieni? Świeże, owocowe nuty świetnie komponują się z serami i zielonymi listkami. Sałatka z truskawek i rukoli to pyszna wiosenna kompozycja na każdą okazję. Przepis poleca Kasia Nowicka, czyli autorka bloga Plate by Kate.

Zastosowanie truskawek w kuchni

Deser? Nie pogardzę. Ale czemu ograniczać się do deserów? Truskawki w wytrawnej odsłonie to prawdziwa uczta. Kucharze łączą je choćby z mięsem, grillują i smażą. Albo dodają do sałatek. Moja ulubiona wersja to orzeźwiające połączenie owoców z pieprznymi i słonymi nutami, czyli sałatka z truskawek i rukoli.

W naszej galerii możesz zobaczyć sposób podania sałatki z truskawkami i rukolą

Przepis na sałatkę z truskawek i rukoli od Plate By Kate

Porcja dla 2 osób.
Czas przygotowania: 25 minut
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Sałatka

  • 2 garści rukoli duże,
  • 150 g truskawek,
  • 75 g sera feta.

Karmelowe orzechy

  • 40 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka masła,
  • szczypta soli.

Dressing

  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich,
  • 1 łyżka białego octu balsamicznego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka wody,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • sól.

Jak zrobić sałatkę z truskawek i rukoli?

Sposób przygotowania:

Karmelizowane orzechy:

  1. Orzechy, cukier, masło i sól wrzuć na małą patelnię. Włącz palnik.
  2. Podgrzewaj na średnim ogniu, potrząsając od czasu do czasu patelnią do momentu, gdy cukier i masło się rozpuszczą i pokryją orzechy.
  3. Przełóż na pergamin i wystudź.

Dressing:

  1. Wszystkie składniki dressingu włóż do małego słoiczka. Zakręć wieczko.
  2. Energicznie potrząsaj słoikiem do momentu, aż składniki sosu dobrze się połączą.
  1. Truskawki umyj, osusz i zdejmij szypułki. Pokrój na półcentymetrowe plastry. Rukolę ułóż w obszernej misie. Na sałacie ułóż truskawki i pokrusz fetę.
  2. Pokrój orzechy włoskie i posyp nimi sałatę. Tuż przed podaniem skrop dressingiem.
  3. Sałatka z truskawek i rukoli gotowa. Smacznego!

Wypróbuj także sałatkę z truskawkami i pomidorów

Moja rada – sałatka z truskawek i rukoli najlepiej smakuje zaraz po wymieszaniu.

To danie pełne kontrastów. Obok soczystych i słodkich truskawek pieprzny i ostry smak rukoli. Łączy je zdecydowany smak sera feta. A ostatnim, ważnym i pysznym akcentem są orzechy włoskie w słonym karmelu i miodowy dressing. Ale dressing nie byle jaki. Płatki chili dodają mu charakteru, który idealnie uzupełnia słodycz truskawek.

Sałatka z truskawek i rukoli to świetny sposób na szybkie, eleganckie danie. Jeśli dodasz do niej czerwoną cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka, będzie jeszcze ciekawsza w smaku. Dobrym pomysłem jest też garść borówek amerykańskich. Będzie pysznie. Orzechy w słonym karmelu możesz przygotować wcześniej. jeżeli tylko masz na tyle silną wolę, by przetrwały do momentu robienia sałatki.

Apetyczna sałatka z truskawek i rukoli na obiad. Odkryj harm...

+3 Zobacz galerię

PS. jeżeli szukasz ciekawych pomysłów na co dzień i od święta, zachęcamy do odwiedzenia bloga www.platebykate.com. Zobacz również stronę na Facebooku i profil

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału