Apetyczna babka czekoladowa. Kapitalny przepis na świąteczny poczęstunek. Najważniejszy jest jeden składnik

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/neirfy/zdjęcie ilustracyjne


Babka czekoladowa to pomysł na urozmaicenie klasycznego przepisu na wielkanocne ciasto. najważniejsze jest użycie dobrej jakości czekolady z wysoką zawartością kakao. Taka babka czekoladowa świetnie smakuje podana z powidłami śliwkowymi. Zobacz przepis na wyśmienitą babkę czekoladową.

Babka czekoladowa – przepis z orzechami

Liczba porcji: dla 10 osób,
czas przygotowania: 1,5 godziny,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g cukru pudru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 4 jajka,
  • 10 g proszku do pieczenia.

Opcjonalnie:

  • Można też użyć 50 g mąki pszennej i 150 g zmielonych orzechów włoskich.

Jak zrobić babkę czekoladową?

Przygotowanie:

  1. Tabliczkę gorzkiej czekolady należy zetrzeć na tarce o średnich oczkach i wymieszać z mąką ziemniaczaną lub zmielonymi orzechami włoskimi.
  2. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  3. Żółtka należy oddzielić od białek.
  4. Miękkie masło trzeba wymieszać na puszystą masę z cukrem pudrem i żółtkami.
  5. Kolejnym krokiem jest dodanie suchych składników.
  6. Białka należy ubić na sztywną pianę i przy pomocy silikonowej szpatułki delikatnie wmieszać do ciasta.
  7. Keksówkę lub stożkowatą formę do pieczenia babek natłuścić masłem, obsypać mąką pszenną lub bułką tartą i przelać do niej masę na babkę czekoladową.
  8. Babka czekoladowa powinna być pieczona przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Sposób podania

Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą babkę czekoladową można udekorować cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Można także wykonać tradycyjną polewę czekoladową i przed zastygnięciem posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Sprawdzą się także uprażone płatki migdałowe, które nadadzą wypiekom pożądanej chrupkości. Z tego przepisu można też przygotować domowe muffinki czekoladowe, które znakomicie sprawdzą się w koszyczku wielkanocnym.

Babka czekoladowa na oleju

Domowa babka czekoladowa może być też przygotowana z wykorzystaniem oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Dzięki użyciu oleju babka będzie wilgotniejsza, a także bardziej sprężysta. Wystarczy zamiast masła użyć 100 ml oleju. Wilgotna babka czekoladowa na oleju może być też upieczona z dodatkiem margaryny.

Ciasto czekoladowe z dżemem

Domowa babka czekoladowa z dodatkiem dżemu będzie miała delikatniejszą konsystencję. Z masą czekoladową świetnie łączy się dżem truskawkowy, konfitura wiśniowa, a choćby konfitura z czerwonych porzeczek.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału