Babka czekoladowa – przepis z orzechami
Liczba porcji: dla 10 osób,
czas przygotowania: 1,5 godziny,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 100 g cukru pudru,
- 200 g miękkiego masła,
- 4 jajka,
- 10 g proszku do pieczenia.
Opcjonalnie:
- Można też użyć 50 g mąki pszennej i 150 g zmielonych orzechów włoskich.
Jak zrobić babkę czekoladową?
Przygotowanie:
- Tabliczkę gorzkiej czekolady należy zetrzeć na tarce o średnich oczkach i wymieszać z mąką ziemniaczaną lub zmielonymi orzechami włoskimi.
- Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Żółtka należy oddzielić od białek.
- Miękkie masło trzeba wymieszać na puszystą masę z cukrem pudrem i żółtkami.
- Kolejnym krokiem jest dodanie suchych składników.
- Białka należy ubić na sztywną pianę i przy pomocy silikonowej szpatułki delikatnie wmieszać do ciasta.
- Keksówkę lub stożkowatą formę do pieczenia babek natłuścić masłem, obsypać mąką pszenną lub bułką tartą i przelać do niej masę na babkę czekoladową.
- Babka czekoladowa powinna być pieczona przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Sposób podania
Przestudzoną, ale jeszcze ciepłą babkę czekoladową można udekorować cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Można także wykonać tradycyjną polewę czekoladową i przed zastygnięciem posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Sprawdzą się także uprażone płatki migdałowe, które nadadzą wypiekom pożądanej chrupkości. Z tego przepisu można też przygotować domowe muffinki czekoladowe, które znakomicie sprawdzą się w koszyczku wielkanocnym.
Babka czekoladowa na oleju
Domowa babka czekoladowa może być też przygotowana z wykorzystaniem oleju słonecznikowego lub rzepakowego. Dzięki użyciu oleju babka będzie wilgotniejsza, a także bardziej sprężysta. Wystarczy zamiast masła użyć 100 ml oleju. Wilgotna babka czekoladowa na oleju może być też upieczona z dodatkiem margaryny.
Ciasto czekoladowe z dżemem
Domowa babka czekoladowa z dodatkiem dżemu będzie miała delikatniejszą konsystencję. Z masą czekoladową świetnie łączy się dżem truskawkowy, konfitura wiśniowa, a choćby konfitura z czerwonych porzeczek.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: