Poznaj sprawdzony przepis na najpopularniejszy, włoski drink Aperol spritz. Podaję go w dużym kieliszku do wina i dekoruję plastrem pomarańczy. Bazą drinku są wytrawne, białe wina musujące: Prosecco i Aperol oraz woda gazowana. Idealnie sprawdzi się w upalne dni oraz podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Zobacz jak w prosty sposób zrobić Aperol spritz.
Jak smakuje drink Aperol spritz?
Drink jest goryczkowaty z nutą ziół, winogron, rabarbaru i pomarańczy. Charakterystyczne są także bąbelki, które niewątpliwie nadają niezapomnianych doznań. Aperol spritz jest mocno schłodzony, dzięki czemu przede wszystkim idealnie schładza w upalne dni. Włosi doskonale wiedzą, jak radzić sobie z upałami. Ma przy tym nie dużą zawartość alkoholu. Zastanawiasz się jak zrobić najpopularniejszy drink we Włoszech na wspaniałą imprezę?
Składniki:
Wina wytrawne oraz woda gazowana do drinka muszą być mocno schłodzone. Z podanych składników powinno wyjść 10 fantastycznych w smaku drinków Aperol spritz. Ilość dopasowuję oczywiście do wielkości lampek wina. Składniki prawdopodobnie znajdziesz w każdym markecie.
- 750 ml wytrawnego, białego wina Prosecco (może być: brut, extra dry, dry, demi-sec)
- 500 ml Aperol
- 250 ml wody mocno gazowanej
- 2 średnie pomarańcze
- 10 kostek lodu
Opcjonalnie i dodatkowo: 10 zielonych oliwek oraz 10 wykałaczek do nabicia oliwki i pół plasterka pomarańczy)
Składniki w wersji 3:2:1 proporcjonalne na 1 porcję.
Zazwyczaj nie potrzebujemy dużej ilości drinków. Wówczas skorzystaj z następujących proporcji:
- 3 części czyli 75 ml wytrawnego, białego wina Prosecco
- 2 części czyli 50 ml Aperol
- 1 część czyli 25 ml wody mocno gazowanej
- pół plastra pomarańczy
- 1 kostka lodu
Opcjonalnie i dodatkowo: Do każdego drinka 1 zielona oliwka oraz 1 wykałaczka do nabicia oliwki i pół plasterka pomarańczy)
Sposób wykonania drinku Aperol spritz.
Schłodzony Aperol spritz w połączeniu z Prosecco i pomarańczą smakuje jak wyśmienity tonik pomarańczowy. Dodatek wody gazowanej sprawia, iż drink nie jest za słodki. Idealnie schładza w upalne dni. Drink jest bardzo łatwy do przygotowania. Sprawdź jak w zaledwie 3 krokach go przygotować.
Krok 1. Wina oraz wodę gazowaną przede wszystkim mocno schładzam w lodówce. Przygotowują także wcześniej kostki lodu.
Krok 2. Do dużego kieliszka od wina wkładam kostkę lodu. Wlewam zachowując proporcje ze składników przykładowo: 75 ml wytrawnego wina Prosecco, 50 ml wytrawnego wina Aperol oraz 25 ml wody gazowanej. Pamiętaj oczywiście o zachowaniu wolnego miejsca w lampce.
Krok 3. Pomarańczę myję i kroję w plastry. Do każdego drinka wkładam na wierzch pół plasterka pomarańczy do dekoracji i walorów smakowych. Pomarańcza to oczywiście obowiązkowy element Aperol spritz. prawdopodobnie możesz pół plasterka nadziać na wykałaczkę wraz z oliwką. Oryginalnie Włosi do każdego drinka dodają nadzianą na wykałaczkę oliwkę oraz pół plasterka pomarańczy. Ja jednak preferuję Aperol spritz bez dodatku oliwki.
PS. Znane są także wersje w proporcjach 1:1:1 czyli 75 ml Prosecco, 75 ml Aperol i 75 ml wody gazowanej. Zachęcam do własnych eksperymentów i podzielenia się wrażeniami w komentarzach.
Aperol spritz czyta się po polsku: Aperol sprits.
Historia drinku Aperol spritz.
Włoskie wino Prosecco jest bazą do wielu drinków. W połączeniu z Aperol tworzy najpopularniejszy drink we Włoszech.
Najpopularniejszym drinkiem we Włoszech jest Aperol spritz. Powstał w Wenecji w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Od tego czasu zdążył zawojować cały świat.
Jako ciekawostkę dodam, iż w dniu 29.06.2012r. w Wenecji na placu Świętego Marka 2.300 osób wzniosło toast przy użyciu drinka Aperol spritz. Tym samym Włosi pobili rekord Guinnessa w nietypowej dziedzinie.
Aperol czyli Aperitif znaczy doskonały. Jest mieszanką wielu ziół oraz korzeni. Charakteryzuje się jasno czerwoną barwą oraz słodko, gorzko, ziołowym smakiem.
Aperol to 11% czerwone wino pochodzące z Padwy, włoskiego miasta zlokalizowanego na północy kraju w regionie Wenecji.
Koniecznie sprawdź w upalne dni, jak smakuje Aperol spritz 🙂
Polecam Porterówkę – kultowy trunek z czasów PRL:
Porterówka z miodem
Aperol i Prosecco – cena w Lidlu i Biedronce.
Aperol 0,7 L w Biedronce kosztuje około 55 zł (maj 2021r.) w promocji 45 zł. W Lidlu dostępny jest pod nazwą Biterol za niecałe 20 zł. Nie radzę oszczędzać. Wraz z niską ceną zamiennika idzie kiepska jakość. Biterol ma z pewnością wyczuwalnie mniej goryczy i wyraźniejszy smak ziół. W Tesco cena katalogowa 65 zł, a w promocji około 38 zł.
Prosecco 0,7 L w Biedronce oraz Lidlu kosztuje około 20 zł (maj 2021r).