Anna Lewandowska robi kotlety mielone inaczej niż wszyscy. Dodaje ten składnik

pysznosci.pl 1 rok temu

Ile domów, tyle receptur na kotlety mielone. Niektórzy dodają do niej np. smażonych pieczarek lub kawałki papryki. Inni smażą klasycznie na patelni, drugim smakują wyłącznie te zapiekane w piekarniku. Jednak mielone według przepisu Anny Lewandowskiej bez wątpienia was zaskoczą. Takich jeszcze nigdy nie jedliście!

Kotlety mielone Anny Lewandowskiej

Trenerka, sportsmenka i dietetyczka przykłada ogromną wagę do tego, co jedzą jej najbliżsi. Jako specjalistka od racjonalnego, zdrowego żywienia dba m.in. o menu swojego męża, kapitana polskiej reprezentacji, Roberta Lewandowskiego. Ostatnio na swoim instagramowym profilu podzieliła się przepisem na kotlety mielone. Co ciekawe, Anna Lewandowska przygotowuje je bez bułki, cebuli oraz jajka. Dodaje za to warzywo, za pomocą którego mięsna masa jest odpowiednio zwarta, a kotlety nie są zbyt kaloryczne. Tym warzywem jest… burak.

Burak – cenne warzywo

Buraki są niskokaloryczne, ale zawierają prawie wszystkie witaminy i minerały, których potrzebuje nasz organizm. Są szczególnie bogate w kwas foliowy, niezbędny do zachowania zdrowego serca, zawierają również dużą ilość manganu, potrzebnego w procesie tworzenia kości, metabolizmie składników odżywczych i funkcjonowaniu mózgu. To nie koniec zalet buraków.

Swój charakterystyczny kolor zawdzięczają antocyjanom – przeciwutleniaczom, które opóźnianiają procesy starzenia się. Udowodniono również, iż sok z buraków może pozytywnie wpływać na wyniki sportowe. Poprawia bowiem wydajność krążeniowo-oddechową organizmu. Wobec tylu zalet nie dziwi fakt, iż Anna Lewandowska zdecydowała się na stałe włączyć to warzywo do swojego jadłospisu.

Kotlety mielone Anny Lewandowskiej – przepis

Składniki:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 200 g ugotowanych buraków
  • 1 łyżka oliwy, oleju lub masła klarowanego
  • po szczypcie przypraw: kurkumy, chili, majeranku, soli i świeżo zmielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do sporej miski. Dodaj do niego oliwę lub klarowane masło oraz przyprawy.
  2. Ugotowane, przestudzone buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj dokładnie z mięsem i intensywnie wyrabiaj, by masa na kotlety dobrze się napowietrzyła. Dzięki temu kotlety będą miękkie i delikatne.
  3. Z masy formuj niewielkie kotlety i smaż je pod przykryciem na patelni (z obu stron). Gdy się zarumienią, są gotowe do podania.

Zobacz także: Buraki w twojej kuchni są zwiotczałe? Zastosuj ten trik i nigdy ich nie wyrzucaj!

Przepis na soczyste skrzydełka w sosie BBQ znajdziesz na naszym kanale YouTube

Idź do oryginalnego materiału