Ani śmietana, ani majonez. Do szybkiej surówki z pora lepiej dodać coś innego

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Por. Fot. Pexels


Por to niezwykle pyszne warzywo. Ma nieco ostry smak, więc doskonale sprawdza się w połączeniach z warzywami bądź owocami, które są delikatnie słodkie bądź łagodne. Surówki do obiadu są więc obłędnie pyszne. Jednak nie warto dodawać do nich ani śmietany, ani majonezu. Ten jeden produkt całkowicie odmieni jej smak.

Każdy z nas choć raz jadł surówkę z pora i jabłka. Świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs i sosów. Zachwyca smakiem, ale i chrupkością. Najczęściej przygotowujemy ją z dodatkiem śmietany bądź majonezu, jednak zdecydowanie powinniśmy zapomnieć o tych produktach. Co dodać do surówki z porem, by smakowała obłędnie? Podpowiadamy.

Surówka z pora – przepis. Obłędnie pyszna propozycja dla całej rodziny

Do surówki z porem i jabłkiem warto dodać jogurt naturalny. Jest znacznie lżejszy, niż śmietana czy majonez. Idealnie sprawdzi się więc jako dodatek do letniego obiadu bądź dań z grilla.

Składniki:

  • 1 por,
  • 2 zielone jabłka,
  • pół pęczka szczypioru,
  • 100 g jogurtu naturalnego,
  • sok z cytryny,
  • pieprz,
  • sól,
  • cukier.

Sprawdź również: Zamiast po niej deptać, zerwij i usmaż. Nie dość, iż jest pyszna, to jeszcze leczy

Por, Fot. Pexels

Przepis na surówkę z pora. Sposób przygotowania krok po kroku

Surówka z pora najlepiej będzie smakować, jeżeli przygotujemy ją chwilę przed podaniem.

Sposób przygotowania:

  1. Pora dokładnie myjemy, a następnie kroimy wzdłuż na pół, a następnie w paseczki. Posypujemy cukrem i solą oraz pieprzem, a następnie odstawiamy na około kwadrans.
  2. Myjemy jabłko, a następnie kroimy w drobne paseczki lub trzemy na tarce na grubych oczkach.
  3. Siekamy szczypiorek i dodajemy do pozostałych składników.
  4. Dodajemy jogurt naturalny oraz łyżkę soku z cytryny. Smacznego!

Sprawdź również: Włożył truskawki pod mikroskop. Oto dlaczego powinniśmy je myć przed zjedzeniem

Czy por jest zdrowy? Warto włączyć go do codziennej diety

Por to bardzo zdrowe warzywo, które warto przemycać do swojej diety w różnorodnych formach. Jest niskokaloryczny, więc świetnie sprawdzi się u osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Ma również niski indeks glikemiczny, a także jest bogaty w błonnik i poprawia stan mikroflory jelit. Zawiera kilka tłuszczu i niewielką ilość białka. Ma też działanie moczopędne i oczyszczające, ale jest też przyczyną wzdęć.

Por, Fot. Pexels

Idź do oryginalnego materiału