Ani pieczarkami, ani szynką. Te jajka faszerowane to hit na Wielkanoc. Sekret tkwi w jednym składniku

kobieta.gazeta.pl 5 dni temu
Zdjęcie: Fot. freeskyline / iStock


Przystawki na Wielkanoc smakują praktycznie każdemu. Wiele osób co roku decyduje się przygotować jajka faszerowane, które często zawierają szynkę i pieczarki. Warto w tym roku postawić na coś innego, a goście będą zaskoczeni i z pewnością spytają o przepis.
Jajka faszerowane to przystawka, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. W sieci można znaleźć wiele prostych przepisów, jednak warto wykorzystać te, które zaskoczą gości na święta. choćby jeżeli są wymagający, jajka, które przygotujesz na podstawie poniższych przepisów, trafią w ich gusta. W czym tkwi sekret? Okazuje się, iż wystarczy dodać do farszu rybę.


REKLAMA


Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?


Przystawki na Wielkanoc. Jajka faszerowane z łososiem
W tegoroczną Wielkanoc warto postawić na jajka faszerowane łososiem i kremowym serkiem szczypiorkowym, które z pewnością zasmakują gościom. Okazuje się, iż przepis jest bardzo łatwy i nie wymaga wielu składników.
Składniki:


5 jajek;
4 plastry łososia;
1 opakowanie kremowego serka o smaku szczypiorku;
sól, pieprz i majonez do smaku;
posiekana natka pietruszki.


Sposób przygotowania:


Ugotuj jajka na twardo standardowym sposobem. Poczekaj aż ostygną i je obierz.
Przekrój jajka na pół i usuń żółtka, które nie będą ci potrzebne do tego dania.
Pokrój łososia w drobną kostkę i włóż do miski. Dodaj kremowy serek o smaku szczypiorku i dopraw solą, pieprzem oraz majonezem.
Włóż farsz do jajek i udekoruj wierzch posiekaną natką pietruszki.


Potrawy na Wielkanoc. Jajka faszerowane tuńczykiem
Do faszerowanych jajek można też wykorzystać tuńczyka z puszki. W połączeniu z ogórkiem kiszonym zapewni niezapomniany smak, a niektórzy goście z pewnością spytają o przepis.


Składniki:


6 jajek;
1 ogórek kiszony (duży);
1 puszka tuńczyka;
pieprz i majonez do smaku;
natka pietruszki.


Sposób przygotowania:


Ugotuj na twardo jajka standardowym sposobem. Poczekaj, aż ostygną i obierz je ze skorupek.
Przekrój jajka na pół, wyciągnij żółtka i przełóż je do miski. Rozgnieć je widelcem.
Dodaj do miski odsączonego i pokrojonego w drobną kostkę ogórka. Włóż też do naczynia tuńczyka z puszki.
Dopraw farsz pieprzem i majonezem, a później wymieszaj.
Zmiksuj na gładką masę i faszeruj jajka.
Udekoruj wierzch umytą, osuszoną i posiekaną natką pietruszki.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału