Ani bułka tarta, ani płatki kukurydziane. Najlepszą panierkę do kotletów zrobisz z warzywa

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Bułka tarta nie jest najlepszą panierką (PIXINIO)


Panierka to nieodłączna część każdego schabowego. Najczęściej przygotowujemy ją z bułki tartej i jajka, czasem zdarza się, iż użyjemy płatków kukurydzianych. Jednak najlepszą panierkę zrobisz z innych składników. Idealne będą warzywa.

Warzywna panierka to idealna alternatywa dla zwyczajnej bułki tartej czy płatków kukurydzianych. Nada ona kotletom schabowym oryginalnego smaku i sprawi, iż będziecie chcieli częściej przygotowywać danie w taki sposób.

Przygotowanie:

  1. Ubij schabowe tłuczkiem (przyrząd możesz owinąć woreczkiem foliowym, dzięki czemu mięso nie będzie się rozrywać), dopraw solą i pieprzem, oprósz szałwią. Niech schab 20 minut sobie poleży i przejdzie przyprawami.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o większych oczkach. Do warzyw dodaj mąkę, rozbełtane jajko oraz starty ser. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i w ten sposób powstanie obłędna panierka.
  3. Kotlety schabowe dokładnie pokryj zrobioną wcześniej masą. Możesz mocniej docisnąć ją dłonią, by nie opadała.
  4. Na patelnię wlej tłuszcz i dobrze go rozgrzej. Schabowe smaż kilka minut – powinny mieć złocisty kolor. Kiedy jedna strona mięsa podlega obróbce, na drugą możesz także dołożyć trochę panierki.
  5. Mięso podawaj z surówką, świeżymi warzywami oraz ziemniakami.

Bułka tarta nie jest najlepszą panierką (PIXINIO)

Co zamiast bułki tartej lub płatków kukurydzianych?

Mamy naprawdę bardzo szeroki wybór produktów, z których można zrobić panierkę do kotletów schabowych.

Świetnym wyborem będą zmielone otręby. Dzięki nim panierka zyska na wartościach odżywczych. Podobnie będzie w przypadku zmielonego siemienia lnianego. Zanim jednak to zrobisz, musisz obtoczyć mięso w pianie z ubitych białek. pozostało pochodzące z Japonii panko. Dzięki niemu potrawy podczas smażenia nie nasiąkają aż tak bardzo tłuszczem. To również sprawi, iż schabowe będzie mniej kaloryczne.

Idź do oryginalnego materiału