Andrzej Polan ostrzega. „Nie mordujcie kurek na patelni”

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kurki - Pyszności; Foto Canva.com


Złote skarby lasu. Na uwielbiane przez wielu kurki trwa właśnie sezon. Nie każdy jednak jest zapalonym grzybiarzem. Ci, którzy po grzyby idą do sklepu, muszą liczyć się z niemałym wydatkiem. Załóżmy jednak, iż już jesteśmy w ich posiadaniu. Jak zatem zabrać się za nie, by pozostały jędrne i chrupiące, a piasek nie zgrzytał nam między zębami?

Sposobem na idealne kurki podzielił się Andrzej Polan – znany kucharz i autor książek kulinarnych. Polan jest również restauratorem – w Warszawie prowadzi słynną „Małą Polanę Smaków”. Jako osobowość telewizyjna często pojawia się w kulinarnych show. W mediach społecznościowych zaś dzieli się wiedzą dotyczącą kulinariów. Tym razem w krótkim wideo wyjaśnił, jak przyrządzić kurki.

Jak długo smażyć kurki na patelni? Oto najlepsza technika

„Delikatne, subtelne, piękne, pachnące” – opisał kurki Andrzej Polan w filmiku udostępnionym na jego profilu na Facebooku. W wideo tym doradził internautom, jak najlepiej przyrządzić pieprzniki, by dobrze smakowały, zachowały chrupkość i jędrność. Specjalista wskazał na jeden, powszechnie popełniany przez wielu błąd. Mowa konkretnie o zbyt długim smażeniu kurek.

– Co z nimi zrobić, żeby najlepiej smakowały? Przede wszystkim nie możemy ich zamordować na patelni. Pamiętajcie, zawsze masło, najlepiej klarowane, do tego wrzucamy kurki, smażymy około 10-12 sekund. One mają tylko puścić sok i być chrupiące. Sól, pieprz, natka pietruszki i jesteśmy w domu – tłumaczy Andrzej Polan.

Jeśli smażysz kurki dłużej, niż zaleca to Polan, grzyby mogą stać się gumowane i zyskać nieprzyjemny smak. Warto wiedzieć, iż kurkę można jeść na surowo – nie trzeba więc „przeciągać” jej na patelni w nieskończoność. Wrzuć grzyby na rozgrzany tłuszcz na chwilę, by nabrały chrupkości i koloru. Tyle wystarczy, by móc bezpiecznie zjeść kurki. Sól, pieprz i świeże zioła dodaj na końcu.

Kurki – Pyszności; Foto Canva.com

Przeczytaj również: Kurki łatwo pomylić z trującym grzybem. Polacy nie mają świadomości

Mycie kurek. Co zrobić, by nie napęczniały?

Andrzej Polan tłumaczy też, jak czyścić kurki. Podkreśla, by nigdy nie wrzucać ich do zimnej wody na dłużej – kurki bowiem zachowują się jak gąbka. Mogą więc napęcznieć, pochłaniając wodę, tym samym tracąc jędrność i chrupkość. Kucharz poleca, by grzyby te oczyścić pędzelkiem (jeśli nie są mocno zabrudzone) lub opłukać je gwałtownie w wodzie.

Jednym z najczęściej stosowanych patentów jest czyszczenie kurek dzięki gorącej wody i soli (grzyby moczone w ciepłych płynach nie nasiąkają nimi). Kurki należy zalać gorącą wodą i dodać sól (1 płaska łyżeczka na litr wody). Wymieszajcie całość, a zgromadzony w kurkach piasek powinien opaść na dno. Czynność tę zaleca się powtórzyć trzy razy.

Idź do oryginalnego materiału