Najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Zrobisz je bez trudu
Jeśli masz ochotę na pyszne, domowe ciasto, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Ciasto marchewkowe z lukrem z serka jest tak pyszne, iż znika w mgnieniu oka. Dodatkowo jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować składniki i dodać startą marchewkę. Serkowy lukier to pyszne połączenie utartego z cukrem masła z dodatkiem kremowego serka. To charakterystyczny dodatek do amerykańskiego ciasta marchewkowego. By lukier miał pyszną, kremową konsystencję warto wyjąć ciasto z lodówki na ok. 20 minut przed podaniem.
Zobacz w galerii, jak przygotować wyśmienite ciasto marchewkowe z lukrem z serka.
Przepis na ciasto marchewkowe z lukrem z serka
czas przygotowania: 1,5 godziny
porcja na: małą blaszkę np. 22 × 22 cm
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 220 g marchewki, waga po obraniu i starciu,
- 220 g mąki pszennej,
- 200 ml oleju,
- 2 jajka duże,
- 150 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka imbiru,
- szczypta soli,
lukier z serka:
- 250 g serka kremowego np. mascarpone, w temperaturze pokojowej,
- 150 g cukru pudru,
- 150 g masła miękkiego,
Marchewkowe muffinki z kremem. Zrobisz je w 15 minut!
Mamy dla ciebie niezawodny przepis na pyszne marchewkowe muffinki z kremem z serka śmietankowego. Swój głęboki, korzenny, wyjątkowy smak zawdzięczają jednej przyprawie. Dodatkowo ich wykonanie jest…
Jak zrobić ciasto marchewkowe w amerykańskim stylu?
- Umyj i obierz marchewkę. Zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach.
- W misce wymieszaj sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli oraz imbir.
- Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Nie przerywając ucierania, wlewaj powoli olej.
- Wsypuj porcjami suche składniki.
- Na koniec dodaj startą marchewkę i wymieszaj.
- Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 35 minut w 170 stopniach.
- Gotowe ciasto wyjmij z blaszki i wystudź.
- Przygotuj krem: utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem. Dodaj serek i wymieszaj.
- Przekrój ciasto na dwa blaty. Pierwszy posmaruj połową serowego lukru, przykryj drugim ciastem. Wierzch posmaruj resztą serowego lukru. Możesz zrobić ozdobne wzorki widelcem.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: