Amerykańskie ciasto marchewkowe z lukrem z serka. Tak pyszne i delikatne, iż rozpływa się w ustach. Zrobisz je gwałtownie i bez trudu

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Ciasto marchewkowe z lukrem z serka to prawdziwy smakołyk, popularny w amerykańskiej kuchni. Nie tylko pięknie wygląda, ale i wyśmienicie smakuje. Jest idealnie wilgotne, słodkie i puszyste. Gwarantuję, iż zjesz je do ostatniego okruszka. To idealny wypiek na co dzień i na specjalne okazje. Przekonaj się, jaki jest delikatny i pyszny. Wypróbuj sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe.

Najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Zrobisz je bez trudu

Jeśli masz ochotę na pyszne, domowe ciasto, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Ciasto marchewkowe z lukrem z serka jest tak pyszne, iż znika w mgnieniu oka. Dodatkowo jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować składniki i dodać startą marchewkę. Serkowy lukier to pyszne połączenie utartego z cukrem masła z dodatkiem kremowego serka. To charakterystyczny dodatek do amerykańskiego ciasta marchewkowego. By lukier miał pyszną, kremową konsystencję warto wyjąć ciasto z lodówki na ok. 20 minut przed podaniem.

Zobacz w galerii, jak przygotować wyśmienite ciasto marchewkowe z lukrem z serka.

Przepis na ciasto marchewkowe z lukrem z serka

czas przygotowania: 1,5 godziny
porcja na: małą blaszkę np. 22 × 22 cm
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 220 g marchewki, waga po obraniu i starciu,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 200 ml oleju,
  • 2 jajka duże,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • szczypta soli,

lukier z serka:

  • 250 g serka kremowego np. mascarpone, w temperaturze pokojowej,
  • 150 g cukru pudru,
  • 150 g masła miękkiego,

Marchewkowe muffinki z kremem. Zrobisz je w 15 minut!

Mamy dla ciebie niezawodny przepis na pyszne marchewkowe muffinki z kremem z serka śmietankowego. Swój głęboki, korzenny, wyjątkowy smak zawdzięczają jednej przyprawie. Dodatkowo ich wykonanie jest…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić ciasto marchewkowe w amerykańskim stylu?

  1. Umyj i obierz marchewkę. Zetrzyj ją na tarce na dużych oczkach.
  2. W misce wymieszaj sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli oraz imbir.
  3. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę.
  4. Nie przerywając ucierania, wlewaj powoli olej.
  5. Wsypuj porcjami suche składniki.
  6. Na koniec dodaj startą marchewkę i wymieszaj.
  7. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz ok. 35 minut w 170 stopniach.
  9. Gotowe ciasto wyjmij z blaszki i wystudź.
  10. Przygotuj krem: utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem. Dodaj serek i wymieszaj.
  11. Przekrój ciasto na dwa blaty. Pierwszy posmaruj połową serowego lukru, przykryj drugim ciastem. Wierzch posmaruj resztą serowego lukru. Możesz zrobić ozdobne wzorki widelcem.

Amerykańskie ciasto marchewkowe z lukrem z serka. Tak pyszne...

+18 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału