American Goulash jak sama nazwa wskazuje to danie wywodzące się z kuchni amerykańskiej. A skoro to Ameryka to musi być tłusto i pysznie Jest to danie jednogarnkowe składające się z soczystego mięsa (w oryginale wołowiny), delikatnego makaronu kolanka i sosu pomidorowego bogato doprawionego różnymi ziołami. Danie świetnie się odgrzewa. Można je przechowywać do 4 dni w lodówce w zamkniętym pojemniku. Smakuje choćby lepiej dnia następnego, gdy smaki się przegryzą. Normalną rzeczą jest, iż danie w lodówce zrobi się gęstsze. Aby je odgrzać na gazie wystarczy dodać trochę wody. Danie również dobrze się mrozi (do 3 miesięcy). Jest ekspresowe w przygotowaniu i z samych podstawowych składników. Danie jest dość "elastyczne". Można je wzbogacić o dodatkowe warzywa np. startą marchewkę, pokrojoną paprykę czy cukinie, a choćby drobno posiekany seler naciowy. Fajnie sprawdzi się także dodatek fasoli.
Amerykański gulasz (American Goulash)
Amerykański gulasz można zjeść sam, a można jako dodatek podać do niego bagietkę i maczać ją w sosie. Amerykanie podają go najczęściej z chlebkiem kukurydzianym (cornbread) czy wytrawnymi maślanymi bułeczkami (buttery biscuit).
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na dania jednogarnkowe.
A skąd pojawiła się nazwa amerykański gulasz? Gulasz wywodzi się z kuchni węgierskiej. Są to zwykle większe kawałki mięsa wołowego uduszone w sosie. Często doprawione papryką, z dodatkiem warzyw: np. cebuli, marchewki, papryki, ziemniaków. Amerykanie jednak postanowili wymyślić swoją wersję gulaszu: prostą, szybką i absolutnie pyszną. I tak właśnie nazwali swoje danie. Amerykański gulasz to proste danie z jednego garnka składające się z mielonej wołowiny, makaronu kolanka i sosu pomidorowego. Jest to tzw. comfort food. Często możemy spotkać to danie pod nazwą Hamburger Goulash, American Chop Suey czy Slumgulion. Danie łączy w sobie smaki spaghetti bolognese i hamburgera.
Amerykański gulasz (American Goulash)
Amerykanie bardzo lubią makaron mini kolanka czyli macaroni. Prezentowałam Wam całkiem niedawno przepis na amerykańską sałatkę makaronową - w której właśnie pojawia się ten makaron. jeżeli nie masz akurat takiego to zastąp go innym makaronem o podobnym czasie gotowania.
Więcej przepisów na dania jednogarnkowe
- Garnek boloński
- Makaronowa patelnia
- Garnek farmera
- Kaszotto z papryką, pieczarkami i mięsem mielonym
Amerykański gulasz (American Goulash)
Amerykański gulasz to proste danie z jednego garnka składające się z mielonej wołowiny, makaronu kolanka i sosu pomidorowego.
Amerykański gulasz (American Goulash)
Składniki (4-6 porcji):
- 500g mięsa mielonego wołowego (lub wieprzowo-wołowego),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 szklanki passaty pomidorowej (500ml),
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g),
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 szklanki wody lub bulionu wołowego (500ml),
- 2 liście laurowe,
- 1/3 łyżeczki oregano,
- 1/4 łyżeczki bazylii,
- 1/4 łyżeczki rozmarynu,
- 1/4 łyżeczki tymianku,
- 1/4 łyżeczki majeranku,
- 200g makaronu mini kolanka,
- 50g sera cheddar lub zwykłego żółtego np. gouda,
- sól,
- pieprz,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- posiekana natka pietruszki do podania
Składniki na amerykański gulasz
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Podsmażamy mięso mielone z cebulą, czosnkiem i przyprawami
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy mięso mielone i smażymy je na średnim ogniu przez około 3-4 minuty starając się łopatką rozdzielać kawałki mięsa na mniejsze. W między czasie dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojoną cebulą. Smażymy razem kolejne 3-4 minuty lub do momentu aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę.
Dodajemy pomidory, a później surowy makaron
Następnie dodajemy passatę pomidorową, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i wodę (lub bulion). Mieszamy do dobrego połączenia i zagotowujemy. Patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut co jakiś czas mieszając.
Surowy makaron ugotuje się w sosie pomidorowym
Po tym czasie dodajemy surowy makaron kolanka. Zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem co jakiś czas mieszając około 12 minut. Po tym czasie makaron powinien zmięknąć. Danie w między czasie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
*Możesz użyć innego rodzaju makaronu, ale o podobnym czasie gotowania jak mój makaron kolanka, czyli 7-8 minut.
Gdy makaron zmięknie to wyjmujemy liście laurowe, a wierzch dania posypujemy startym serem cheddar. Trzymamy na małym ogniu pod przykryciem przez 1 minutę. Wyłączamy gaz. Danie jest gotowe. Przed podaniem posypujemy je posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Amerykański gulasz (American Goulash)