Amerykański chleb kukurydziany: wyśmienity przepis na pieczywo nie tylko na kanapki. Popularny składnik dodaje wilgotności

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/yelenayemchuk/zdjęcie ilustracyjne


Chleb kukurydziany to rodzaj pieczywa doskonale znanego w Stanach Zjednoczonych. Szczególnie w na południu kraju. Puszystość i wilgotność chleba kukurydzianego wynika z zastosowania maślanki, a także kukurydzy z puszki. Zobacz, jak zrobić bezglutenowy chleb kukurydziany.

Chleb kukurydziany – przepis z kukurydzą konserwową

Liczba porcji: dla 6 – 8 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: prosty.

Składniki:

  • 40 g masła,
  • 210 g mąki kukurydzianej,
  • 7 g proszku do pieczenia,
  • 3 g soli,
  • 240 g maślanki,
  • 2 jajka,
  • 170 g kukurydzy konserwowej,
  • 1 cebula,
  • 10 ml oleju.

Jak zrobić chleb kukurydziany?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik należy rozgrzać do 190° Celsjusza. Tortownicę o średnicy 24 cm należy wysmarować dokładnie masłem.
  2. Cebulę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z olejem należy podsmażyć cebulę na złoty kolor.
  3. W misce należy połączyć mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka należy dokładnie wymieszać z maślanką.
  4. Odcedzoną kukurydzę z puszki trzeba zblendować na gładką masę razem z maślanką i jajkami. Do tej masy należy dodać podsmażoną cebulę.
  5. Mokre składniki należy dodać do suchych i dokładnie wymieszać szpatułką.
  6. Masę na chleb kukurydziany można przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką kukurydzianą tortownicy.
  7. Następnie należy wstawić chleb kukurydziany do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.
  8. Szybki chleb kukurydziany jest gotowy, gdy nabierze złotego koloru, a wetknięty w środek patyczek do szaszłyków będzie suchy.

Chleb kukurydziany na drożdżach

W podobny sposób można przygotować chleb kukurydziany z dodatkiem suszonych drożdży. W tym przypadku zamiast proszku do pieczenia używa się drożdży instant. Drożdże można namoczyć w trzech łyżkach ciepłej wody, aby je aktywować, a następnie dodać do pozostałych składników. o ile według was ciasto będzie zbyt luźne, to można dodać więcej przesianej mąki kukurydzianej. Dla osób nieobawiających się glutenu może być to także mąka pszenna.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału