Alpejski Weekend przy Piotrkowskiej już w ten piątek!

jemywlodzi.pl 2 lat temu

Zimowy grill, sycące gulasze, grzane wina i bombardino – od piątku do niedzieli wraz z lokalami przy Piotrkowskiej zaprosimy do ucztowania na świeżym powietrzu.

Sznycel cielęcy i hot cherry rum w restauracji Mitmi

Od piątku do niedzieli

Sprawimy, by Piotrkowska znów odżyła wakacyjnym klimatem! Rozstawimy ogródki, przygotujemy rozgrzewające dania i zaprosimy łodzian do ucztowania na świeżym powietrzu. Pierwszy w historii Alpejski Weekend odbędzie się w dniach 3-5 grudnia (w piątek rozpocznie się o godz. 16.00). W wydarzeniu weźmie udział 15 restauracji i kawiarni (lista poniżej). Skąd pomysł? – Z alpejskich stoków, gdzie tuż po nartach turyści zatrzymują się w barach, by zjeść coś sycącego i wypić grzańca. W Łodzi również pojawią się dania i napoje znane z Francji, Austrii czy Włoch, ale nie ograniczamy oferty kulinarnej do Alp. Równie dobrze sprawdzi się polski żurek czy japońskie curry.

Gulasz warzywny w restauracji Hamra

Alpejski Weekend będzie dodatkową atrakcją świątecznego jarmarku organizowanego przy ulicy Piotrkowskiej. Wszystkie potrawy będzie można zjeść zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Pomysł powstał z myślą o tych, którzy w obecnym okresie obawiają się odwiedzać lokale, ale wierzymy, iż łodzianom spodoba się na tyle, iż zapoczątkuje zwyczaj wspólnego spędzania czasu w świeżym powietrzu, również w okresie zimowym.

Zimowy grill bar i food trucki

Niektóre lokale przygotowały się do imprezy w specjalny sposób. W podwórku przy Piotrkowskiej 93 zostaną rozstawione food trucki i podgrzewacze, a goście będą się bawili przy muzyce, przed Breadnią (Piotrkowska 86) stanie oświetlony lampkami zimowy grill bar, przy którym będą przygotowywane wybrane dania i napoje, w niedzielę przy Piotrkowskiej 89 odbędą się zaś mikołajki organizowane dla dzieci z pogotowia opiekuńczego.

Na koniec jeszcze jedna niespodzianka. jeżeli Alpy, to oczywiście sporty zimowe. Wybrane restauracje, puby i kawiarnie przygotowały dla osób przebranych w stroje narciarskie specjalne niespodzianki i rabaty. Czas więc wyciągnąć grube swetry, kaski, a może choćby kijki czy snowboard – Piotrkowska czeka!

Alpejski Weekend przy Piotrkowskiej – dania i napoje

*w kolejności od Placu Wolności do Piotrkowskiej 217

Restauracja Imber (Piotrkowska 43)

Gulasz z baraniny na bazie ciemnego piwa z warzywami z ogniska, cynamonem, miętę i szczypiorkiem – 31 zł

Korzenne grzane wino 14 zł

Bezalkoholowy grzaniec na bazie soku żurawinowego z cynamonem i goździkami 12 zł

Dla osób przebranych w stroje narciarskie, w zamian za oznaczenie restauracji na Instagramie oraz Facebooku, piwo Imber gratis!

Gulasz z baraniny w restauracji Imber

Shogun Japanese Takeaway (Piotrkowska 60)

Katsu Curry – japońskie katsu curry, podawane z naszym autorskim sosem curry, wybranym składnikiem w panko, ryżem, surówką oraz wybranymi dodatkami – 19 zł

Yakisoba – klasyk Japońskich zimowych festiwali: smażony makaron jajeczny z autorskim sosem, warzywami, Shichimi Togarashi oraz dymką – 15 zł (możliwość dobrania kurczaka katsu lub krewetek katsu).

Takoyaki – smażone kuleczki, z kawałkami ośmiornicy, polane majonezem, autorskim sosem katsu, oraz posypane płatkami katsuobushi oraz aonori – 19 zł

NieGrzaniec – zielona herbata, podawana z miodem yuzu oraz przyprawami korzennymi (310 ml) 11zł

10% rabatu dla osób przebranych w stroje narciarskie.

Curry, takoyaki i yakisoba w Shogun Japanese Takeaway

Łodziarnia Lody na okrągło (Sienkiewicza 13)

Smażone lody waniliowe otulone orzechami, migdałami i kokosem podane z ciepłym musem malinowym – 15 zł

Smażone lody w Łodziarni

Breadnia (Piotrkowska 86)

Alpejskie Panuzzo z wołowiną w miodzie i dymie z piklami, sałatą rzymską i sosem truflowym – 24 zł

Alpejskie Panuzzo wege z seitanem w miodzie i dymie z sałatą rzymską, piklami i sosem truflowym – 24 zł

W ten weekend Breadnia prze lokalem urządzi zimowy grill bar z daniami z grilla i rozgrzewającymi drinkami.

Panuzzi w Breadni

Hamra (Piotrkowska 89)

Warzywny gulasz z okrą, ciecierzycą i pieczarkami podany z ryżem basmati – 35 zł

Zimowy grzaniec winny z korzennymi przyprawami 13 zł

Zestaw: 45 zł

Oscypek w Las Tablas i gulasz warzywny w Hamrze

Las Tablas (Piotrkowska 89)

Lentejas – hiszpański gulasz z soczewicy z chorizo – 21 zł

Migas del pastor – okruchy pastora, czyli czerstwe pieczywo z chorizo, boczkiem, wędzoną papryką i czosnkiem 18 zł

Grillowany oscypek z chorizo i karmelizowaną cebulą – 10 zł

Zimowa Sangria na gorąco – 18 zł

Lepione Pieczone (Piotrkowska 89)

Gulasz wieprzowy według rodzinnej receptury szefa kuchni z podpłomykiem – 20 zł

Grzane wino „Grzejnik” – 10 zł

Zestaw – 25 zł

Dla osób z nartami rabat 50%, a dla dziesięciu pierwszych gości w kompletnym stroju narciarskim z nartami grzaniec za 1 zł.

Gulasz w Lepione Pieczone

Restart Pub (Piotrkowska 90)

Grzaniec żurawinowo-pomarańczowy – wytrawne czerwone wino wzbogacone o sok żurawinowy, miód, brandy i likier pomarańczowy. Gotowane z laską cynamonu, goździkami, gałką muszkatołową, anyżem, świeżą pomarańczą i owocami żurawiny – 14zł

Grzaniec czekoladowo-wiśniowy -wytrawne czerwone wino połączone z kakao, gorzką czekoladą, likierem wiśniowym, cynamonem, anyżem, goździkami i świeżym rozmarynem – 15 zł

Dla wszystkich w świątecznych swetrach, strojach narciarskich lub czapce uszatce kieliszek domowej roboty ajerkoniaku gratis.

Grzańce w pubie Restart

Agrafka (Piotrkowska 90)

Puszyste domowe racuszki z prażonymi jabłkami podane na domowej konfiturze truskawkowej z cukrem pudrem – 18 zł

Racuszki w Agrafce

Winni (Piotrkowska 93)

Żurek z chorizo – 12 zł

Francuska cebulowa – 12 zł

Grzane wino (białe półwytrawne, czerwone półwytrawne, czerwone półsłodkie) – 12 zł (200 ml) i 20 zł (350 ml)

Osoby w strojach narciarskich dostają 2 zł rabatu na każda pozycję z alpejskiego menu.

Winni

Centralna Gastromachina (Piotrkowska 93)

Burger The label says 'Zurich’, sir – 150g wołowiny, placek ziemniaczany, cheddar, boczek, dżem z cebuli z imbirem, sałata, pomidor – 38 zł

Burger w Centralnej Gastromachinie

Tev Aviv (Piotrkowska 122)

Harrira – aromatyczna, gęsta marokańska zupa podawana z ziołami, daktylem medjool, harrisą, cytryną i ryżem. Idealna na zimowe dni – 29 zł

Kawa po arabsku: mocno rozgrzewająca, korzenna kawa parzona z kardamonem i goździkami w tradycyjnym tygielku – 13 zł

Rabat 10% dla osób w strojach narciarskich i dla osób z psiakiem

Kieliszek wina gratis dla osób, które udostępnią zdjęcie z naszymi lokalowymi, naściennymi skrzydłami i oznaczą nas w mediach społecznościowych.

Harrira i kawa po arabsku w Tel Avivie

Colour Cafe (Piotrkowska 132)

Tort Sachera – 15 zł

Mleczna czekolada na gorąco na wynos (240ml) – 12 zł (na miejscu z piankami marsmallow i bitą śmietaną – 16 zł)

Różowa czekolada na gorąco (240 ml) – 15 zł też (na miejscu z piankami marsmallow i bitą śmietaną – 19 zł)

Ostra czekolada na gorąco Chilli na wynos (240 ml) – 13zł (na miejscu z piankami marsmallow i bitą śmietaną – 19 zł)

Tort Sachera i czekolada na gorąco w Colour Cafe

Mitmi (OFF Piotrkowska)

Sznycel cielęcy – chrupiący, panierowany sznycel z cielęciny podany z ćwiartką cytryny i sałatką ziemniaczaną – 43 zł

Deser Kaiserschmarrn – puszysty naleśnik pocięty na kawałki, podany z wiśniami i rodzynkami w rumie – 22 zł

Bombardino – likier jajeczny, biały rum, bita śmietana – 23 zł

Hot cherry rum – ciemny rum, likier wiśniowy, wermut pomarańczowy – 24 zł

Deser i bombardino w Mitmi

Drukarnia (OFF Piotrkowska)

Bigos z dziczyzną według staropolskiej receptury serwowany z pieczywem naszego wypieku (250 g) – 18 zł

Fasola po bretońsku według własnej, sprawdzonej receptury serwowana z pieczywem naszego wypieku (300 g) – 15 zł

Korzenne czerwone wino grzane z pomarańczą, goździkiem i cynamonem (220ml) – 17 zł

Zestaw: dowolne danie + wino grzane – 30 zł.

Dla rodziców z dziećmi przygotowane będą ciasteczka.

Dla „narciarzy” przewidujemy 10% rabat.

Fasola po bretońsku w Drukarni

All Star (Piotrkowska 217)

Gulasz mięsny: rozgrzewający, zimowy gulasz wieprzowy z pieczonymi warzywami, jałowcem i rozmarynem, duszony w czerwonym winie, podany ze świeżo wypiekanym chlebkiem drożdżowym z czarnuszką (300g) – 32 zł

Gulasz vege: rozgrzewający, zimowy gulasz z pieczonych warzyw z karmelizowaną kiszoną kapustą, jałowcem i rozmarynem, duszony w czerwonym winie, podany ze świeżo wypiekanym chlebkiem drożdżowym z orzechami włoskimi (300g) 32 zł

36,6’C – rozgrzewający napar alkoholowy na bazie czarnej herbaty, połączony z rumem Captain Morgan Gold, z dodatkiem goździków, anyżu, kardamonu, cynamonu, świeżego imbiru i cytrusów – 25 zł

Gulasze w All Star
Idź do oryginalnego materiału