To było moje kolejne inspirujące spotkanie z teamem Almette i Davidem Gaboriaud - ambasadorem marki. Tym razem spotkaliśmy się w nieco większym gronie i inspirowaliśmy się wzajemnie, a wszystko kręciło się wokół naszej pracy i pasji.
Gościem odcinka, który już możecie oglądać na YouTube jest Dominika Koszowska - absolwentka Akademii Sztuk Pięknych i jedna z najbardziej utytułowanych fotografek na świecie! Zdobyła ponad 100 nagród i aż trzy razy tytuł NAJlepszej fotografki mobilnej w międzynarodowych konkursach.
Jej NAJważniesze trofea to: Mobile Photography Awards w 2019 roku oraz
World’s Top 10 Mobile Photographers i One Eyeland Awards w 2021.
Dominika zdecydowała się rozpocząć naukę na ASP dopiero w okolicach 40-tki, a niedługo ukończy studia doktoranckie. Tym samym udowadnia, iż nigdy nie jest za późno na rozwijanie pasji. Jako artystka, początkowo dość długo szukała swojego stylu, aż odkryła zalety fotografowania telefonem,
Inspiruje także innych do odkrywania swoich pasji. Między innymi od lat dzieli się wiedzą, prowadząc bezpłatne warsztaty dla dzieci i seniorów.
Tym razem uczyła nas, jak na łonie natury, podczas jedzenia czy gotowania uchwycić piękne chwile.
Zobaczcie sami:
Ważnym punktem programu było także gotowanie z Davidem Gaboriaud - uwielbiam te spotkania, bo zawsze uczę się czegoś nowego. Nie inaczej było tym razem - przygotowaliśmy razem nową dla mnie wersję makaronu Cacio e Pepe ze śmietankowym puszystym serkiem Almette i białymi szparagami. Cudowne pyszny, lekki sos, idealny na letni obiad czy kolację. Będziecie zachwyceni, kiedy wypróbujecie ten przepis:
Czas przygotowania: 15 min
Dla 2 osób
SKŁADNIKI:
100 g makaronu linguine (nazywane też bavette)
1 puszysty serek Almette śmietankowy
40 g startego sera pecorino
łyżka młotkowanego czarnego pieprzu
kilka listków natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
1 cytryna
łyżka oliwy
sól
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i wsyp bułkę tartą, wymieszaj i smaż, aż nabierze złotego koloru. Odstaw. Obierz szparagi i odetnij twarde końcówki. Ugotuj, odcedź i pokrój pod skosem na 2 cm kawałki. Linguine ugotuj al dente (9 minut). Odcedź makaron zachowując pół szklanki wody z gotowania – ma w sobie skrobię, która zagęści sos. Włóż makaron z powrotem do garnka, dodaj dwie łyżki serka Almette śmietankowego i odrobię wody z gotowania. Wymieszaj, dodaj kawałki szparagów,
startego sera pecorino i młotkowany pieprz. Podawaj posypane bułką tartą, startą skórką z cytryny i udekorowane natką pietruszki. Bon appétit!
TIP OD Davida:
Na litr wody do gotowania białych szparagów dodaj płaską łyżkę soli oraz płaską łyżeczkę cukru, która złagodzi gorycz szparagów.
Białe szparagi można związać sznurkiem, aby równomiernie się ugotowały. Po ugotowaniu zahartuj je w lodowatej wodzie, dzięki temu zachowają jędrność.
To było pyszne! A ja zachęcam Was do obejrzenia odcinka z naszym udziałem na www.almette.pl
Dajcie znać w jaki kreatywny sposób Wy próbowaliście wykorzystać serek Almette i koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!
*wpis powstał we współpracy z marką Almette