Aksamitny sernik z białą czekoladą na święta. Wypróbuj przepis na wilgotne ciasto. Dzięki temu przepisowi pominiesz masło

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Sernik z białą czekoladą brzmi wykwintnie, a do przygotowania potrzeba kilku łatwo dostępnych składników. Biała czekolada składa się z tłuszczu kakaowego, który wpływa na smak i konsystencję sernika. Dzięki białej czekoladzie można bez trudu pominąć użycie masła, które stosuje się w tradycyjnych wypiekach. Zobacz przepis na wyśmienity sernik z białą czekoladą.

Sernik z białej czekolady – przepis na deser

Liczba porcji: dla 9 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g kremowego twarogu,
  • 100 g szklanki cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 10 ml ekstraktu z wanilii,
  • 200 g białej czekolady,
  • 5 dużych jajek.

Jak zrobić sernik z białą czekoladą?

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, czyli osiągnąć około 20° Celsjusza.
  2. Twaróg należy wymieszać z mlekiem na gładką masę.
  3. Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia.
  4. Białka trzeba oddzielić od żółtek.
  5. Żółtka trzeba ubić z cukrem na puszystą masę, a białka na sztywną pianę.
  6. Ubite żółtka należy wymieszać z masą serową.
  7. Wystudzoną płynną białą czekoladę trzeba powoli połączyć z masą serową.
  8. Do masy na sernik z białą czekoladą należy powoli dodawać ubitą na sztywno pianę z białek.
  9. Masę należy przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Spód należy obłożyć dwiema warstwami folii aluminiowej i wstawić ją do większej blachy.
  11. Następnie do formy należy wlać gorącą wodę do połowy wysokości i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° Celsjusza na 30 minut.
  12. Kolejnym krokiem jest zmniejszenie temperatury do 140° Celsjusza. Sernik z białą czekoladą powinien być pieczony jeszcze przez 20 minut.
  13. Po tym czasie należy zostawić go w wyłączonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Czytaj także: Sernik baskijski bez spodu. Przepis na delikatne ciasto ze śmietanką kremówką. Sprawdź sposób na wypiek z przypieczoną skórką

Sposób podania

Sernik pieczony z białą czekoladą znakomicie smakuje podany z sosem wiśniowym albo z solonym karmelem. w okresie owocowym warto dodać do niego świeże maliny, truskawki albo czerwone porzeczki. Poza sezonem można zrobić kisiel owocowy, np. z mrożonych wiśni. Sernik z białą czekoladą można także zrobić w wersji na zimno na spodzie z rozkruszonych herbatników. Warto wiedzieć, iż sernik japoński można zrobić z trzech składników. Wśród nich kluczowym produktem jest biała czekolada.

Czytaj także: Najlepszy sernik pistacjowy na Wielkanoc. Obłędny przepis na deser rozpływający się w ustach. Wypiek godny prawdziwych łasuchów

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału