Na zapach naszego ciała składa się bardzo wiele czynników. W tym to, co ląduje w naszym żołądku. Nie wierzycie? Zdarzają się osoby, które dbają o higienę osobistą, używają antyperspirantów, balsamów i innych zapachowych kosmetyków, a mimo to ich ciało po jakimś czasie i tak bardzo nieprzyjemnie pachnie…
W takim przypadku najprawdopodobniej winna jest właśnie dieta i rzeczy, które spożywamy.
Dziś mamy dla Was listę 8 produktów, które mogą powodować nieprzyjemną woń ludzkiego ciała.
#1 Czosnek
Czosnek jest dość kontrowersyjnym produktem – jedni go uwielbiają, a inni nienawidzą. Jedno jest pewne – jest niesamowicie zdrowy, dlatego warto po niego sięgać.
Jego wspaniałe adekwatności oraz zapach zawdzięczamy allicynie i to z jej powodu najlepiej jeść go na surowo. Niestety, to właśnie wtedy zapach naszego ciała może być najbardziej „dziwny”, choćby przez kilka dni…
Jeśli chcecie go choć odrobinę zminimalizować, sięgnijcie po natkę świeżej pietruszki – powinno pomóc.
#2 Cebula
Po spożyciu cebuli w naszym organizmie wytwarzają się związki siarki. To właśnie one, w połączeniu z naszym potem, dają tak specyficzny zapach.
Do tego olejki eteryczne, które po zjedzeniu cebuli uwalniają się z płuc, powodują też brzydki zapach z ust. Pozostaje on choćby po tym jak sama cebula zostanie już całkowicie strawiona.
Dzieje się tak jednak tylko wówczas, gdy spożywamy surową cebulę.
#3 Czerwone mięso
Ludzie, którzy przepadają za czerwonym mięsem mogą mieć nieprzyjemny zapach ciała. Jest ono ciężkostrawne – proces trawienia trwa dłużej i dlatego zalega ono w przewodzie pokarmowym. Przez to uwalnia w naszym organizmie cuchnące gazy. Wydobywają się one między innymi poprzez skórę.
W 2006 roku w Chemical Senses opublikowano choćby badania, w czasie których analizowano wpływ spożycia mięsa na atrakcyjność zapachu ludzkiego ciała. Naukowcy odkryli, iż zapach wegetarian był dla innych o wiele bardziej atrakcyjny niż ten mięsożerców.
#4 Szparagi
Po zjedzeniu szparagów mocz niektórych osób nabiera bardzo specyficznego zapachu. Wszystko przez asparaginę i S-metylmetioninę. To właśnie z nich powstają związki, które zawierają między innymi siarkę, powodującą ten mało przyjemny odór…
#5 Warzywa kapustne
Ta rodzina warzyw również może powodować nieprzyjemny zapach naszego ciała. Kapusta czy brukselka są bardzo zdrowe, zawierają m.in. przeciwutleniacze czy błonnik, ale siarkę i głównego winowajcę strasznego odoru, który produkuje nasze ciało po ich zjedzeniu.
#6 Alkohol
Jeżeli ilość alkoholu jest niewielka, nasz organizm gwałtownie usunie go wraz z oddechem… Jednak jeżeli zdarzyło się Wam mocno zabalować, do akcji wkracza Wasza wątroba. A wtedy szkodliwe produkty przemiany materii usuwane są wraz z potem i właśnie to osoby przebywające w naszym otoczeniu mogą odczuwać choćby i do 3 dni…
#7 Curry i kumin
Niektóre przyprawy również mogą powodować niezbyt przyjemną woń naszego ciała, a przede wszystkim właśnie kmin rzymski oraz curry – choćby na kilka dni… Wystarczy nich niewielka ilość, w dodatku nic nie można z tym zrobić.
#8 Kawa
Napój ten działa pobudzająco, ale i moczopędnie, uaktywnia też gruczoły potowe i wysusza jamę ustną, a kiedy w buzi znajduje się mniej śliny, szybciej rozmnażają się bakterie powodujące brzydki zapach z ust.