7 najlepszych surówek do obiadu. Sprawdzone przepisy na proste i smaczne dodatki do obiadu. Idealne na wiosnę

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/Angelika Mostova/zdjęcie ilustracyjne


Wiosną warto jak najczęściej sięgać po pyszne warzywa, owoce i zioła. Mamy dla ciebie zestawienie 7 najlepszych i prostych do przygotowania surówek do obiadu. To m.in. świeże ogórki z koperkiem i sosem winegret oraz surówka z soczystą marchewką, porem i szczypiorkiem. Sprawdź i wypróbuj przepisy.

Surówki z sosem winegret

Surówka to istotny dodatek do obiadu. Zapewnia nam solidną porcję witamin i błonnika, a także podkreśla smak wielu dań. Możesz przygotować np. surówkę z ogórków i koperku. Warto doprawiać ją pysznym sosem winegret z oleju roślinnego, soku cytryny oraz soli i pieprzu.

Nasza rad: sos winegret najwygodniej jest przygotować w małym słoiczku. Wystarczy wlać do niego wszystkie potrzebne składniki, zamknąć i energicznie potrząsać, aż sos zrobi się jaśniejszy i gęstszy.

Sos winegret warto doprawić także ostrą musztardą, miodem oraz ziołami np. bazylią, oregano, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Sprawdzi się on idealnie do np. surówki z pora i marchewki, a także sałatek z roszponką, sałatą rzymską czy sałatą masłową.

Zobacz także: Przepis na pyszną sałatkę z prosciutto, gruszką i roszponką. Smaku dodaje pyszny sos

Najlepsze surówki z majonezem

Pyszne surówki można przygotować także z sosem na bazie majonezu. Popularna jest m.in. surówka z pora i jabłka. Wystarczy połączyć majonez z odrobiną śmietany i zaostrzyć go musztardą. Taka surówka sprawdzi się idealnie do kotletów schabowych, mielonych czy pieczeni. Majonezem warto doprawić także surówki z kapusty pekińskiej.

Surówki z majonezem są wyraziste w smaku i sycące. jeżeli jednak zależy ci na lekkich daniach, to zastąp majonez jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Taki sos jest bardziej delikatny i mniej kaloryczny, co z pewnością docenią szczególnie osoby na diecie i dbające o figurę.

Jakie zioła najlepiej pasują do surówek?

Po surówki warto sięgać jak najczęściej. Szczególnie wiosną, gdy pojawiają się młode warzywa. By smakowały jeszcze lepiej, można doprawić je świeżymi lub suszonymi ziołami.

Wyjątkowego smaku i aromatu dodadzą naszym surówkom zioła takie jak bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, mieszanka ziół prowansalskich, a także świeża natka pietruszki i koperek. Doskonałym dodatkiem jest także szczypiorek i czosnek niedźwiedzi.

Zobacz także: Sałatka Cezar. Przepis na słynną sałatkę z kurczakiem, która posmakuje każdemu. Jak zrobić sos do sałatki Cezar?

7 najlepszych surówek do obiadu. Sprawdzone przepisy na pros...

+9 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału