6 potraw, których nie bez powodu lepiej unikać w zimie. Ta lista to nie przypadek

5mindlazdrowia.pl 1 rok temu

Pyszne, pachnące owoce mogą wydawać się świetną przekąską na chłodne, zimowe dni. Nie mniej jednak warto pamiętać, iż w tym okresie są zwykle one importowane ze znacznie cieplejszych regionów świata. Diametralna zmiana temperatur może sprawić, iż stracą one na wartościach odżywczych do tego stopnia, iż staną się praktycznie bezużyteczne dla naszego zdrowia. Produktów, na które należy uważać zimą jest więcej, niż myślisz.

#1 Szparagi

Szparagi najlepiej spożywać wiosną. Zimą są one importowane z odległych zakątków świata, przez co podczas transportu tracą one nie tylko na swoim wyjątkowym smaku, ale także konsystencji, witaminach czy składnikach odżywczych.

Angkrusky / reddit

#2 Truskawki i jagody

Truskawki są bogate w witaminę C, podczas gdy jagody obniżają poziom złego cholesterolu i uelastyczniają naczynia krwionośne, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów. Nie mniej najlepiej spożywać lokalnie rosnące jagody. Importowane zza granicy nie będą miały tak wyrazistego smaku i znacznie stracą na składnikach odżywczych. Co więcej, ich cena jest często znacznie wyższa. jeżeli natomiast chcesz się cieszyć adekwatnościami oraz smakiem truskawek i jagód zimą, pamiętaj zawsze o zamrożeniu tych świeżo zerwanych.

trina1978 / imgur

#3 Kukurydza

Kukurydza rośnie tylko i wyłącznie latem. Oczywiście można znaleźć kolby kukurydzy w lokalnym supermarkecie zimą. Nie mniej jednak nie będzie ona tak świeża, jakbyśmy tego oczekiwali. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie zamrożenie świeżej kukurydzy i zjedzenie jej, kiedy tylko będziemy mieli na nią ochotę.

Okeano_ / reddit

#4 Nabiał

Niektóre produkty mleczne, takie jak twaróg czy mleko, należy spożywać zimą z głową. Twaróg może zwiększyć wydzielanie śluzu z gruczołów, co może wpłynąć na ogólny stan zdrowia. Tyczy się to zwłaszcza osób, które zmagają się z kaszlem, przeziębieniem lub astmą. Mleko z kolei może powodować flegmę – lepka, gęsta, zalegająca wydzielina utrudniająca codzienne funkcjonowanie.

Nards / imgur

#5 Cukier

Cukier może może powodować depresyjny nastrój, zwłaszcza zimą. Spożywanie cukru zmniejsza uwalnianie dopaminy, której pełnienie funkcji „przekaźnika przyjemności”. I choć wydawać by się mogła, iż cukier poprawi nasz nastrój zimą, w rzeczywistości działa to zupełnie odwrotnie – spożycie cukru może jedynie pogorszyć całą sytuację.

JustinAnge / reddit

#6 Czerwone mięso

Czerwone mięso jest doskonałym źródłem białka niezbędnego do budowy tkanki mięśniowej i metabolizmu. Zbyt częste spożywanie mięsa może sprzyjać powstawaniu flegmy w gardle, zwłaszcza zimą. Znacznie lepszym rozwiązaniem wydaje się być mięso z kurczaka lub ryba.

ThugWifey / reddit

A Twoje zimowe posiłki różnią się od tych letnich?

Idź do oryginalnego materiału