Nocne owsianki
Popularnym smakołykiem na śniadania są owsianki. Aby zaoszczędzić dodatkowe 15 minut, można pokusić się o zrobienie nocnej owsianki. Wystarczy płatki owsiane wymieszać z bakaliami, pestkami słonecznika lub dyni i zalać wodą. Następnego dnia, gdy składniki wchłoną płyn owsiankę, można ją gwałtownie odgrzać, zalewając wodą, napojem roślinnym lub tradycyjnym mlekiem. w okresie warto dorzucić garść świeżych owoców np.: truskawek, malin, jagód lub borówek.
Jaglanki nie tylko na słodko
Kolejną propozycją śniadaniową są jaglanki. Wieczorem można ugotować kaszę jaglaną i rano odgrzać ją np.: z daktylami. Inną formą podania wcześniej zrobionej kaszy jest budyń jaglany. Takie śniadanie można zrobić blendując ugotowaną kaszę jaglaną z mlekiem. Zachęcamy, aby wieczorem podprażyć orzechy włoskie lub laskowe, tym sposobem rano zyska się zdrową posypkę.
Gryczanka wytrawna
Na śniadanie warto także ugotować z wyprzedzeniem nieprażoną kaszę gryczaną. Można zrobić dzięki temu wytrawną gryczankę. Do tego dzień wcześniej warto podsmażyć warzywa np.: cebulę, paprykę i pokrojone pieczarki. Rano w szybkim tempie wystarczy zrobić jajko sadzone, podgrzać składniki i zjeść w formie wytrawnej gryczanki.
Zobacz w naszej galerii propozycje na śniadanie, które zaplanujesz wieczorem
Zielone koktajle
Na śniadanie można także zrobić sobie odżywczy koktajl. Dzień wcześniej można obrać, pokroić i poporcjować owoce i warzywa, aby rano ekspresowo umieścić je w blenderze kielichowym i zmiksować na gładki napój. Aby dodać więcej wartości odżywczych do pożywnego smoothie, można dodać ugotowaną kaszę jaglaną albo namoczone płatki owsiane. Najpopularniejszymi składnikami zielonych koktajli są:
- awokado,
- liście szpinaku,
- liście jarmużu,
- jabłka,
- pomarańcze,
- gruszki.
Zielone koktajle można także doprawiać odrobiną korzenia imbiru, szczyptą cynamonu albo kardamonu.
Sprawdź także: Odchudzasz się? Ten zdrowy koktajl z pietruszki ci w tym pomoże. Błyskawiczny przepis, zrobisz w 5 minut
Zupy na śniadanie
Poszukiwacze rozgrzewających dań z pewnością docenią zjedzenie zupy na dobry początek dnia. Wystarczy dzień wcześniej zrobić ulubioną zupę krem albo tradycyjny, gęsty krupnik i zjeść go na kolację. Pozostała porcja będzie świetnie smakować jako nieoczywiste śniadanie.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: