5 pomysłów na niezawodne przekąski z grilla. Każdy znajdzie swój smak

dadhero.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Smaczne przekąski z grilla fot.Juergen_s/Pixabay


Bezchmurne niebo, promienie słońca i budząca się do życia przyroda zachęcają do spotkań na świeżym powietrzu. Sezon grillowy możemy uznać za rozpoczęty. Planujesz przyjęcie dla rodziny i przyjaciół, ale nie wiesz, jakie przekąski przygotować? Pieczony chleb z czosnkiem nie jest szczytem twoich marzeń? Zobacz nasze propozycje.


Potrawy z grilla przechodzą prawdziwą metamorfozę. Ograniczamy spożycie mięsa albo szukamy do niego alternatyw. Miłośnicy karkówki w marynacie czy kaszanki z cebulką na pewno z niej nie zrezygnują, ale gdzieś pomiędzy posiłkami warto spróbować czegoś nowego.

5 przepisów na przekąski z grilla


Grillowane szparagi we wstążkach z cukinii


To propozycja dla miłośników warzywnych smaków.

Składniki:


Pęczek zielonych szparagów


Cukinia


Cytryna


2 łyżki oliwy


Pieprz



Przygotowanie:


Cukinię przy pomocy obieraczki obieramy na długie obierki.

Obierki przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy oliwę z oliwek. Odstawiamy na 15 minut.

Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki.

Każdego szparaga owijamy w cukiniową obierkę i układamy na tacce do grillowania.

Grillujemy przez kilka minut z każdej ze stron. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.


Pomidory z serem feta


Pomidory z serem feta z dodatkiem szczypiorku i aromatycznych ziół to coś dla miłośników greckich smaków.

Składniki:


3 duże pomidory


½ sera kostki feta


Ząbek czosnku


Sól, pieprz, bazylia



Przygotowanie


Pomidory myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy środek.

Miąższ wydrążony z pomidorów kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pokruszonym serem feta, pokrojonym szczypiorkiem i przyprawami.

Pomidory faszerujemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu 20-25 minut.



Owocowe szaszłyki


To doskonała przekąska do mięs lub po prostu smaczny deser.

Składniki:


Ananas


Jabłko


Winogrona


Banany


Pomarańcze


Miód


Szczypta cynamonu




Jednak tak naprawdę to, jakie owoce nadziejemy na patyczek, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji smakowych. Doskonale sprawdzą się również truskawki, nektarynki, melon czy gruszka.

Przygotowanie:


Owoce kroimy na w miarę równe kawałki. Szaszłyki komponujemy według własnego uznania.

Szaszłyki układamy na tacce do grillowania, skrapiamy miodem i posypujemy cynamonem.

Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym grillu i grillujemy 3-4 minuty z każdej ze stron.


Ziemniaki z gzikiem


Grillowane ziemniaki to smak dzieciństwa, młodzieńczych lat, wypadów z przyjaciółmi pod namiot. Te będą jednak w nieco innej odsłonie.

Składniki:


3 ziemniaki


150 g twarogu


200 mililitrów śmietany 18%


Szczypiorek


Czosnek


Sól



Przygotowanie:


Ziemniaki owijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu aż do miękkości.

Twarożek przekładamy do miski, mieszamy ze śmietaną, dodajmy wyciśnięty ząbek czosnku, posiekany szczypiorek oraz sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem.

Ugrillowane ziemniaki nacinamy i nadziewamy gzikiem.


Wątróbki grillowane w boczku


To propozycja dla prawdziwych miłośników wątróbki.

Składniki:


10 sztuk kurzej wątróbki


10 plastrów boczku


0,5 litra mleka




Przygotowanie:


Wątróbkę dokładnie oczyszczamy i umieszczamy w misce z mlekiem.

Po godzinie osuszamy wątróbkę, zawijamy w boczek i nadziewamy na patyczki do szaszłyków.

Grillujemy po kilka minut z każdej ze stron.

Idź do oryginalnego materiału