4 składniki i obrzydliwa woń ryby w mieszkaniu zniknie. Kuchnia znów będzie pachnieć wypiekami

kobieta.gazeta.pl 17 godzin temu
Zdjęcie: Pozbywanie się zapachu ryby z deski do krojenia, fot. Archiwum prywatne


Świąteczne gotowanie to uczta dla podniebienia, ale niestety nie zawsze dla nosa. Intensywny zapach ryby potrafi zawisnąć w kuchni jak nieproszony gość. Na szczęście w walce z nim wystarczą proste składniki, które masz pod ręką. Jak usunąć zapach ryby z domu? Złap za cytrusy, sodę, sól i ocet.
Święta coraz bliżej, a w kuchni wrze jak w ulu. Na stole zagości pieczona ryba, smażony karp i śledzie wigilijne – tradycja w pełnej krasie. Jednak po kulinarnych popisach zostaje coś, co potrafi skutecznie zakłócić świąteczny klimat. Niechciany zapach ryby, który czai się wszędzie: w powietrzu, na blatach i wszystkich sprzętach, z którymi miały styczność. Jak sobie z nim poradzić? Nie załamuj rąk. Istnieją proste sposoby, by przywrócić świeżość w całym mieszkaniu. A zrobisz to błyskawicznie, dzięki kilku domowych trików.


REKLAMA


Zobacz wideo Piękny zapach w twoim samochodzie? Wypróbuj te 3 myki!


Jak usunąć zapach ryby z domu? Z pomocą przybywają naturalne składniki
Na początku warto solidnie przewietrzyć mieszkanie. Świeże powietrze skutecznie przepędzi pierwszą falę intensywnej woni. Kolejnym krokiem jest domowy pochłaniacz zapachów. Wystarczy ustawić na stole lub blacie głęboki talerz z octem, sodą oczyszczoną lub wodą z dodatkiem soku z cytryny. Te naturalne środki działają jak magnes na nieprzyjemne zapachy i skutecznie je neutralizują.
PORADA! Chcesz dodatkowo wprowadzić do domu odrobinę świątecznego klimatu? Wrzuć do garnka kilka goździków, kawałek cynamonu lub skórkę pomarańczy i zagotuj. Para, która uniesie się w kuchni, nie tylko zneutralizuje zapach ryby, ale także wypełni pomieszczenie ciepłym, korzennym aromatem.


Jak usunąć zapach ryby z piekarnika? Wystarczy odrobina sprytu i gotowe
jeżeli po pieczeniu ryby piekarnik pachnie jak nadmorska tawerna, sięgnij po niezawodną cytrynę. Wystarczy wstawić do środka naczynie z wodą i kilkoma plastrami owocu, a następnie podgrzewać całość przez 10–15 minut w temperaturze 150 stopni. Cytrynowa para nie tylko odświeży wnętrze piekarnika, ale także skutecznie rozprawi się z uporczywym zapachem.
Zobacz też: Polki wykupują go na potęgę. Usuwa uporczywe plamy z dywanów i kanap, a kosztuje tylko 13,49 zł


jeżeli potrzebujesz bardziej konkretnego sposobu, który przy okazji doczyści brud i przypalenia, przygotuj pastę z sody oczyszczonej i wody.


Wymieszaj 4 łyżki sody oczyszczonej z 2 łyżkami wody i wymieszaj.
Mieszankę rozprowadź po ściankach piekarnika dzięki gąbki lub ściereczki. Staraj się nie omijać żadnych miejsc.
Pozostaw na kilkanaście minut, aby soda mogła zneutralizować nieprzyjemny zapach.
Wilgotną ściereczką dokładnie zetrzyj pozostałości pasty i wytrzyj do sucha ręcznikiem kuchennym.


Odświeżanie deski do krojenia, fot. Archiwum prywatne Odświeżanie deski do krojenia, fot. Archiwum prywatne


Jak pozbyć się zapachu ryby z deski do krojenia? To nic trudnego
Intensywna woń ryby potrafi wyjątkowo mocno zadomowić się w drewnianych i plastikowych deskach do krojenia, ale można się go łatwo pozbyć. Wystarczy posypać powierzchnię solą i przetrzeć połówką cytryny – naturalne kwasy skutecznie rozprawią się z niechcianym zapachem. jeżeli to nie wystarczy, warto przygotować roztwór wody z octem lub sodą oczyszczoną i zanurzyć w nim deskę na kilka minut. Na koniec płuczemy, suszymy i po problemie. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału