Pancakes na maślance, naleśniki, racuchy, placuszki bananowe, a ostatnio ze skyrem lub serkiem wiejskim to tylko kilka z wielu propozycji na słodkie śniadanie, podwieczorek i przekąskę do pracy albo szkoły. Różnią się nie tylko sposobem przygotowania, ale także składnikami. Łączy je jedno: mąka. Co, jeżeli nie masz jej pod ręką? Nic straconego.
REKLAMA
Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy
Czym zastąpić mąkę? Zrób placki z kaszy manny
Podstawą tych placków jest grysik. Kojarzy się raczej z przedszkolnym hitem gotowanym na mleku, ale tu sprawdzi się idealnie. Jest prawdziwym wybawieniem, jeżeli masz problemy z układem pokarmowym, szczególnie dotyczy to wrzodów, chorób wątroby i jelit. Jak czytamy na portalu zdrowie.gazeta.pl, kasza manna jest lekkostrawna i choć w porównaniu do innych kasz zawiera mało błonnika, ma sporo cennej witaminy z grupy B, białka, kwasu foliowego i jodu. A do tego kosztuje grosze, bo 3-4 zł za opakowanie.
Placuszki bez grama mąki. Jakie dodatki pasują do placków z kaszy manny?
jeżeli masz pod ręką kaszkę błyskawiczną, nie musisz jej namaczać. Zwykłą warto wcześniej zalać wodą lub mlekiem i odczekać ok. 30 minut, by zmiękła. Dzięki temu placuszki będą delikatne i puszyste. W przepisie możesz też wykorzystać już ugotowaną wcześniej kaszę. Czego będziesz potrzebować?
1 szklanka kaszy manny,
1 szklanka mleka (może być napój roślinny),
2 jajka,
1-2 łyżki cukru (możesz dodać cukier wanilinowy lub z dodatkiem wanilii).
Jajka możesz spokojnie zastąpić bananem. Dobrze, by był dojrzały i miękki. Rozgnieć go wcześniej widelcem i pomiń cukier. Pamiętaj jednak, iż placuszki w takiej wersji nie będą tak puszyste, jak na jajkach. Jest to jednak idealne rozwiązanie dla alergika.
Placuszki z kaszy manny Czym zastąpić mąkę w plackach? Fot. Archiwum prywatne
Kaszę mannę zalej ciepłym mlekiem i odstaw na ok. 30 minut, aż całe wsiąknie. Błyskawiczną po prostu połącz z mlekiem i zamieszaj.
Oddziel żółtka od białek. W misce ubij białka na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj do nich kaszę z mlekiem, zamieszaj.
Na koniec dodaj ubite białka. Zamieszaj tylko do połączenia składników.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nakładaj ciasto łyżką i smaż placuszki na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż będą zrumienione.
Gotowe placuszki możesz podawać z syropem klonowym, miodem, świeżymi owocami i orzechami, serkiem waniliowym, skyrem lub po prostu posypać cukrem pudrem. Czy lubisz kaszę mannę? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.