3 razy 3 – sprawdzony przepis na jędrne i smaczne ogórki kiszone. Wystarczy dodać jeden składnik. Babcina receptura, która zawsze działa

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kristina Snowasp / Pexels


Przepis na ogórki kiszone powinien być szybki i sprawdzony. Dlatego warto sięgnąć po babcine receptury, które sprawią, iż ogórki wyjdą zawsze chrupiące i aromatyczne. Wypróbuj nasz prosty przepis, który zawiera skuteczne i sprawdzone porady. Poznaj tajemniczy składnik i ciesz się zdrowotnymi adekwatnościami ogórków kiszonych!

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone i inne kiszonki?

Ogórki kiszone mają zaledwie 11 kcal w 100 g. Są bogate w bakterie fermentacji mlekowej, które są naturalnymi probiotykami oraz w kwas mlekowy, błonnik i witaminę C.

Co daje jedzenie ogórków kiszonych? Oto niektóre z ich zdrowotnych działań:

  • regulują i wspomagają pracę układu trawiennego,
  • regenerują mikroflorę bakteryjną,
  • wspierają odporność organizmu,
  • ułatwiają przyswajanie związków mineralnych z pokarmów.

Ogórki kiszone nie dla wszystkich. Zobacz, kto powinien ich unikać

Ogórki kiszone to jedne z najpopularniejszych przetworów w kuchni polskiej. Są smaczne i zdrowe, korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Mogą łagodzić objawy nietolerancji pokarmowych, regulować rytm…

Agata Siemiaszko

Trzy triki, dzięki którym ukisisz idealne ogórki

Wykorzystując sprawdzone metody naszych babć, możesz sprawić, iż kiszone ogórki będą chrupiące i smaczne. Szykując się do kiszenia, warto pamiętać o trzech rzeczach:

  1. Moczenie w zimnej wodzie sprawi, iż ogórki będą jędrne i chrupiące po ukiszeniu.
  2. Dodanie liścia wiśni, porzeczki lub dębu zabezpieczy ogórki przed zbyt dużym zmięknięciem w procesie fermentacji mlekowej.
  3. Zalanie ogórków ciepłą wodą przyspieszy proces kiszenia.
Idź do oryginalnego materiału