Dlaczego warto jeść ogórki kiszone i inne kiszonki?
Ogórki kiszone mają zaledwie 11 kcal w 100 g. Są bogate w bakterie fermentacji mlekowej, które są naturalnymi probiotykami oraz w kwas mlekowy, błonnik i witaminę C.
Co daje jedzenie ogórków kiszonych? Oto niektóre z ich zdrowotnych działań:
- regulują i wspomagają pracę układu trawiennego,
- regenerują mikroflorę bakteryjną,
- wspierają odporność organizmu,
- ułatwiają przyswajanie związków mineralnych z pokarmów.
Ogórki kiszone nie dla wszystkich. Zobacz, kto powinien ich unikać
Ogórki kiszone to jedne z najpopularniejszych przetworów w kuchni polskiej. Są smaczne i zdrowe, korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Mogą łagodzić objawy nietolerancji pokarmowych, regulować rytm…
Agata Siemiaszko
Trzy triki, dzięki którym ukisisz idealne ogórki
Wykorzystując sprawdzone metody naszych babć, możesz sprawić, iż kiszone ogórki będą chrupiące i smaczne. Szykując się do kiszenia, warto pamiętać o trzech rzeczach:
- Moczenie w zimnej wodzie sprawi, iż ogórki będą jędrne i chrupiące po ukiszeniu.
- Dodanie liścia wiśni, porzeczki lub dębu zabezpieczy ogórki przed zbyt dużym zmięknięciem w procesie fermentacji mlekowej.
- Zalanie ogórków ciepłą wodą przyspieszy proces kiszenia.