We współpracy z Rossmannem, inicjatorem Czujesz Klimat?, stworzyliśmy dla was trzy super łatwe przepisy z wykorzystaniem produktów marki własnej – enerBio.
Ponieważ my najlepiej sprawdzamy się w jedzeniu, to o pomoc w przygotowaniu smacznych przepisów poprosiłyśmy łódzkich specjalistów. Tym samym danie główne przygotowała Izabela Bis-Niedzielska z restauracji Zielona, deser stworzył Jakub Włodarczyk z bistro sŁodzi, a o pyszną kawę zatroszczył się Przemysław Sikora z palarni Quba Caffe.
Makaron z ciecierzycy z seitanem
Przepis na 2 porcje.
Składniki:
300g makaronu z ciecierzycy enerBio
1 opakowanie Seitan Bratwurst – kiełbaski wędzone enerBio
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej lub zielonej
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka papryki wędzonej
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczki srirachy
2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych enerBio
1/2 słoiczka pasty pomidorowej z czosnkiem niedźwiedzim enerBio
Opakowanie mieszanki ziaren enerBio
Natka pietruszki lub kolendra.
Przygotowanie:
- Makaron ugotować w/g instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę pokroić w pióra, paprykę w paski, czosnek rozgnieść i posiekać.
- Seitana pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć seitana z warzywami. Pod koniec smażenia dodać paprykę wędzoną, sos sojowy, sos sriracha.
- Do ugotowanego makaronu dodać pastę pomidorową z odrobiną wody pozostawioną z gotowania.
- Dokładnie zmieszać, wyłożyć na talerz, dodać usmażone warzywa.
- Całość posypać natka pietruszki lub kolendrą, nieaktywnych płatkami drożdżowymi i miksem nasion do sałatek.
Figowy słoiczek z kozim serem
Przepis na 2 słoiczki
Składniki:
Świeże figi – 2 szt.
Rolada koziego sera
Śmietanka kremówka (30%)
Cukier biały lub miód
Napój kokosowy enerBio
Masło orzechowe crunchy enerBio
Przygotowanie:
- Śmietankę kremówkę ubijamy na 3/4 i odstawiamy do lodówki.
- Figi kroimy w cząstki (8 kawałków z jednego owoca), kozi ser kroimy w cienkie plastry (ok. 0,5 cm grubości – 4 szt na słoiczek). Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki cukru (lub miód) aż się zarumieni. Wrzucamy pokrojone w cząstki figi i je karmelizujemy.
- Skarmelizowane figi przyklejamy od środka do ścianek słoiczka póki są ciepłe i odstawiamy do wystygnięcia.
- Na patelni po figach karmelizujemy z jednej strony plastry koziego sera, zdejmujemy je i studzimy.
- W misce dodajemy w kolejności: 2 łyżki napoju kokosowego, 3 łyżki masła orzechowego crunchy i 4 łyżki ubitej śmietany. Wszystko delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. Mus odstawiamy do lodówki.
- Schłodzony mus przekładamy do słoiczków na przemian z kozim serem. Na wierzchu oblewamy go masłem orzechowym lub miodem.
Migdałowe latte macchiato
Przepis na jedną kawę
Składniki:
Napój migdałowy enerBio
Wafelki mini miodowe enerBio
Mus migdałowy enerBio
Ulubiona kawa
Przygotowanie:
- Na dno szklanki wlewamy 2 łyżki musu migdałowego. Przygotowujemy wafelki miodowe, które kroimy w drobną kostkę – posłużą nam jako wykończenie kawy.
- Spieniamy napój migdałowy przy użyciu dyszy w ekspresie ciśnieniowym lub podgrzewamy go w rondelku i spieniamy we french pressie.
- Spieniony napój migdałowy wlewamy po łyżce do szklanki (tym sposobem nie zmiesza nam się z warstwą musu). Napój musi chwilę odpocząć, wówczas mamy pewność, iż po wlaniu gorącej kawy utworzą nam się w nim warstwy.
- Przygotowujemy 40 ml espresso i wlewamy je powoli w środek szklanki.
- Tak przygotowaną kawę obsypujemy z wierzchu kawałkami miodowych wafelków.
Dodatkowo na naszym Instagramie możecie zobaczyć rolkę, w której Przemek i Kuba pokazują krok po kroku jak przygotować kawę i deser.