3 pomysły na śniadanie. Dzięki tym daniom dobrze zaczniesz dzień

pysznosci.pl 1 rok temu

Kiedy dzwoni budzik, często włączasz jedną drzemkę, kolejną i jeszcze następną. W końcu, kiedy wstajesz zostaje ci bardzo mało czasu do wyjścia do pracy. Przygotowujesz się w biegu, często zapominając o zjedzeniu śniadania. To błąd.

Śniadanie to bardzo istotny posiłek. Omijanie go może mieć przykre konsekwencje dla naszego zdrowia i samopoczucia. Specjaliści zalecają, by zjeść śniadanie najlepiej do 2 godzin po wstaniu z łóżka. Kiedy śpisz metabolizm twojego organizmu spowalnia. o ile rozpoczniesz nowy dzień posiłkiem, zostanie on przyspieszony.

Ponadto śniadanie dostarcza energię oraz wiele niezbędnych składników odżywczych, co pozwala na prawidłowe funkcjonowanie organizmu już od samego rana. Dzięki temu posiłkowi poczujesz się pełen energii i gotowy na nowy dzień. Skorzystaj z naszych propozycji.

Oto trzy pomysły na zdrowe, energetyczne i pyszne śniadanie. Przygotuj jajko w koszulce z awokado, kaszę manną z nasionami chia lub bagietkę z serem camembert. Dobrego dnia!

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj tosty. Przekrój na pół awokado i wyciągnij z niego pestkę. Łyżką, jak z miseczki, wyjmij miąższ i przełóż do głębszego naczynia.Widelcem rozdrobnij miąższ awokado na dość gładką pastę. Posiekaj drobno pietruszkę i dodaj do awokado. Skrop sokiem z cytryny, posól, popieprz do smaku i wymieszaj.
  2. W garnku zagotuj litr wody. Dodaj półtorej łyżeczki soli i łyżkę octu lub soku z cytryny. Zmniejsz ogień, tak by woda przestała się gotować – powinna tylko delikatnie mrugać.
  3. Rozbij jajko do niewielkiej miseczki, a następnie wylej je do gorącej wody, trzymając miseczkę tuż nad jej lustrem . Chodzi o to, by jajko gładko się ześlizgnęło do garnka. Nie mieszaj wody w garnku i nie ruszaj jajka. jeżeli było w temperaturze pokojowej, trzy minuty w wodzie wystarczą. Po tym czasie wyciągnij jajko z garnka łyżką cedzakową. jeżeli jajko brane jest prosto z lodówki trzeba je podgotować z minutę dłużej.
  4. Zrób tosty. Posmaruj kromki grubo pastą z awokado. Na każdą tak przygotowaną grzankę wyłóż jajko.

    Kasza manna – Pyszności; źródło: Adobe

Kasza manna z chia i owocami – przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki nasion chia
  • 6-8 łyżek kaszy manny
  • 2 banany
  • garść orzechów laskowych
  • 2 małe jabłka
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
  • łyżka masła i miodu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i pokrój w plastry banany. Wrzuć do rondla. Dodaj nasiona chia. Zalej 2 szklankami mleka, gotuj na wolnym ogniu.
  2. Umyj jabłka, wytnij z nich gniazda nasienne i pokrój w plastry. Rozgrzej mocno patelnię, wrzuć jabłka i podlej odrobiną wody, żeby szybciej zmiękły. Smaż 2-3 minuty, na koniec dodaj cynamon i gałkę muszkatołową. Zdejmij z ognia.
  3. Na rozgrzaną patelnię wysyp orzechy i praż przez kilka minut, potrząsając patelnią. Wysyp orzechy na ręcznik lniany, zawiń i rozcieraj w dłoniach, żeby pozbyć się ciemnej osłonki. Następnie wyciągnij je i rozgnieć płaską stroną noża, lub posiekaj.
  4. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, wysyp na nią orzechy, smaż chwilę, następnie posól, wymieszaj i dodaj miód. Wymieszaj orzechy w miodzie. Ściągnij patelnię z ognia.
  5. Kiedy mleko z bananem zacznie wrzeć wsyp do niego powoli kaszę. Najlepiej cienką strużką, cały czas mieszając. Warto ją dodawać partiami, aż do momentu gdy osiągnie pożądaną gęstość. jeżeli używasz kaszy błyskawicznej, wystarczy ją chwilkę zagotować. Zwykłą kaszę gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 3-4 minuty. Kaszę podaj ze smażonymi jabłkami i uprażonymi orzechami laskowymi w miodzie.

    Bagietka z serem camembert – Pyszności; źródło: Adobe

    Bagietka z serem camembert i pastą pomidorowo-kaparową

    Składniki:

      • 1 camembert
      • 2 bagietki
      • duża garść suszonych pomidorów (mogą być z zalewy)
      • łyżka kaparów
      • dowolnie zioła: rukola, bazylia, szczypiorek
      • pieprz
      • oliwa

    Sposób przygotowania:

    1. Zacznij od pasty do bagietek. Posiekaj drobno suszone pomidory i kapary. Dodaj świeże zioła (bazylia, rukola, pietruszka) i wymieszaj. Bagietki przekrój wzdłuż i posmaruj pastą.
    2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do środka camembert w żaroodpornym naczyniu. 5 minut później wstaw do środka bagietki. Piecz je, aż się zrumienią.
    3. Camembert po 10 minutach w piecu powinien lekko napęcznieć. Wyjmij go z piekarnika (bagietki też). Krążek camemberta przedziuraw nożem i
      polej bagietki kremowym, roztopionym serem. Skrop odrobina oliwySzukasz kuchennych inspiracji? Zerknij tu: Pyszne cynamonowe bułeczki pod kruszonką. Idealne na śniadanie – YouTube
Idź do oryginalnego materiału