3 bit z krakersami to ciasto na dużą blachę bez pieczenia o narkotycznym smaku. Słodycz kajmaku, masy budyniowej i bitej śmietany przełamują słone krakersy. Wygląda jak z najlepszej cukierni, a swoim smakiem zachwyci każdego.
Składniki na dużą blachę:
Podane składniki są na dużą blachę o wymiarach 24x36cm. Szklanka to pojemność 250ml. Masło musi być w temperaturze pokojowej, a śmietanki kremówki muszą być dobrze schłodzone.
Spód ciasta
- 500g krakersów (2 lub 3 opakowania)
Masa kajmakowa
- 530g mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka)
Krem budyniowy
Masło musi być temperaturze pokojowej.
- 2 szklanki mleka (500ml)
- 45g mąki ziemniaczanej
- 40g mąki pszennej
- 200g masła extra o zawartości tłuszczu 82%
- 150g cukru
- 2 żółtka (ze średniej wielkości jajek)
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Masa śmietanowa
Śmietanki kremówki muszą być oczywiście dobrze schłodzone.
- 500 ml śmietanki kremówki 30 – 36 %
- 2 opakowania śmietan-fixy
- 4 łyżeczki cukru pudru
- dodatkowo do posypania czekolada
Sposób wykonania.
Przed wykonaniem przeczytaj cały opis przygotowania ciasta. Dzięki temu odpowiednia zagospodarujesz czas.
Krok 1. Przygotowuję masę kajmakową
Z puszki mleka skondensowanego słodzonego zdejmuję naklejkę i umieszczam w garnku z zimna wodą. Opakowanie mleka skondensowanego musi być oczywiście całe pod wodą. Gotuję pod przykryciem przez 2,5 godziny i sprawdzam oczywiście czy puszka jest cały czas pod wodą. Po ugotowaniu odstawiam puszkę na pół godziny do ostygnięcia. Po lekkim ostygnięciu otwieram puszkę i mieszam dzięki łyżki. Masa kajmakowa jest już gotowa do użycia w cieście. W trakcie długiego gotowania się puszki, przygotowuję oczywiście pozostałe masy.
Krok 2. Przygotowuję masę budyniową.
Oddzielam białko od żółtek z 2 średnich jajek. Do miski wrzucam 2 żółtka, wlewam pół szklanki mleka (125ml), wsypuję 45g maki ziemniaczanej oraz 40g mąki pszennej. Wsypuję 150g cukru. Całość mieszam dokładnie, aby nie było żadnych grudek.
Pozostałe 1,5 szklanki (375ml) mleka zagotowuję w garnku. Gdy mleko się zagotuje, zmniejszam ogień i cały czas mieszając, wlewam masę mączną. Gotuję chwilę na średnim ogniu cały czas mieszając do czasu, aż masa budyniowa zgęstnieje.
Ugotowany budyń przelewam do miski, przykrywam także woreczkiem śniadaniowym. Dzięki temu nie wytworzy się kożuszek. Odstawiam budyń do ostudzenia.
Po tym czasie masło o temperaturze pokojowej miksuję, aż stanie się puszyste. Cały czas miksując dodaję po łyżce ostudzonego budyniu. Gdy z masła i budyniu powstaje jednolita masa, dodaję kilka kropel ekstraktu wanilii i kończę miksowanie.
Krok 3. Przygotowuję Masę śmietankową.
Śmietanki kremówki oraz miska muszą być dobrze schłodzone.
4 łyżeczki cukru pudru mieszam z 2 opakowaniami śmietan-fixy. Do schłodzonej miski wlewa schodzone śmietanki kremówki 30-36%. Miksuję, aż śmietanka zgęstnieje. Tuż przed końcem miksowania wsypuję cukier z smietan-fixem i całość mieszam do uzyskania gęstej masy.
Krok 4. Układam warstwy ciasta 3 bit.
Na dużą blachę o wymiarach 24 x 36cm wykładam papier do pieczenia. Zarówno dno jak i boki blachy są przykryte. Następnie na dnie wykładam jeden przy drugim warstwę krakersów. W mniejsze szczeliny układam przycięte ostrym nożem kawałki krakersa.
Na warstwę krakersów wykładam ciepłą warstwę masy kajmakowej i wyrównuję.
Układam kolejną warstwę krakersów, tak samo ściśle do siebie ułożonych.
Kolejno wykładam warstwę kremu budyniowego i wyrównuję.
Układam trzecią warstwę krakersów tak samo ściśle do siebie ułożonych
Na wierzch ciasta wykładam masę śmietanową i oczywiście wyrównuję.
Ciasto 3 bit odstawiam na noc do lodówki. Ciasto musi przede wszystkim kilka godzin (najlepiej minimum 12h) poleżeć w lodówce.
Przed podaniem możesz także dodatkowo oprószyć 3 bit startą czekoladą. Smacznego!
Zobacz także inne ciasto bez pieczenia:
Sernik Bounty bez pieczenia