Śledzie marynowane w towarzystwie młodych ziemniaków idealnie sprawdzą się na piątkowy obiad. Ten przepis ma 150 lat i cały czas zachwyca.
Chociaż uwielbiamy próbować nowości i odkrywać smaki z różnych zakątków świata, to równie mocno kochamy tradycyjne przepisy, które są w naszych kuchniach od wielu lat. Z utęsknieniem czekamy na młode ziemniaki, których smak jest po prostu niesamowity. W książce „365 obiadów za 5 zł” Lucyny Ćwierczakiewicz znaleźć można przepis na pyszne marynowane śledzie, serwowane w towarzystwie młodych ziemniaków.
Kim była Ćwierczakiewiczowa?
To autorka książek kucharskich i poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego. Mówi się, iż to właśnie ona nauczyła Polaków dobrze gotować.
„Powtarzalność przy stole jest nudna. Jedzenie jest jak życie, wymaga urozmaicenia, inaczej robi się mdłe” – cytuje Ćwierczakiewiczową Marta Sztokfisz, autorka biografii „Pani od obiadów”.
Jej książki kucharskie gwałtownie stały się bestsellerem i wręczano je jako podarunek ślubny. Jej najpopularniejsza książka „365 obiadów za 5 zł” doczekała się aż 20 wydań. Uznawano ją za prekursorkę dzisiejszego stylu życia, w którym duży nacisk kładzie się na higienę oraz sport. Chociaż promowała dietę i gimnastykę, to do końca życia chorowała na otyłość. Jej przepisy w wielu domach żyją do dziś, chociaż autorka zmarła ponad 120 lat temu.
Śledzie marynowane z młodymi ziemniakami
Składniki:
- 300 g wyfiletowanych płatów śledziowych,
- 1 cebula,
- 10 g ziaren czarnego pieprzu,
- 10 g kulek ziela angielskiego,
- 500 ml octu spirytusowego
Śledzie marynowane- Pyszności, źródło: Canva
Sposób przygotowania:
- Śledzie moczę przez 36-48 godzin w wodzie.
- Po tym czasie odsączam je z płynu przy pomocy ręcznika papierowego.
- W dużym słoiku układam naprzemiennie plastry cebuli oraz śledzie.
- Dodaję ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego i zalewam przegotowanym i przestudzonym octem.
- Słoik dokładnie zakręcam i odstawiam w chłodne miejsce.
- Następnego dnia odkręcam słoik i podaję gotowe śledzie z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.