150-letni przepis na marynowane śledzie. Idealne nie tylko na piątkowy obiad

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Śledzie marynowane- Pyszności, źródło: Canva


Śledzie marynowane w towarzystwie młodych ziemniaków idealnie sprawdzą się na piątkowy obiad. Ten przepis ma 150 lat i cały czas zachwyca.

Chociaż uwielbiamy próbować nowości i odkrywać smaki z różnych zakątków świata, to równie mocno kochamy tradycyjne przepisy, które są w naszych kuchniach od wielu lat. Z utęsknieniem czekamy na młode ziemniaki, których smak jest po prostu niesamowity. W książce „365 obiadów za 5 zł” Lucyny Ćwierczakiewicz znaleźć można przepis na pyszne marynowane śledzie, serwowane w towarzystwie młodych ziemniaków.

Kim była Ćwierczakiewiczowa?

To autorka książek kucharskich i poradników traktujących o prowadzeniu gospodarstwa domowego. Mówi się, iż to właśnie ona nauczyła Polaków dobrze gotować.

„Powtarzalność przy stole jest nudna. Jedzenie jest jak życie, wymaga urozmaicenia, inaczej robi się mdłe” – cytuje Ćwierczakiewiczową Marta Sztokfisz, autorka biografii „Pani od obiadów”.

Jej książki kucharskie gwałtownie stały się bestsellerem i wręczano je jako podarunek ślubny. Jej najpopularniejsza książka „365 obiadów za 5 zł” doczekała się aż 20 wydań. Uznawano ją za prekursorkę dzisiejszego stylu życia, w którym duży nacisk kładzie się na higienę oraz sport. Chociaż promowała dietę i gimnastykę, to do końca życia chorowała na otyłość. Jej przepisy w wielu domach żyją do dziś, chociaż autorka zmarła ponad 120 lat temu.

Wyświetl ten post na Instagramie

Śledzie marynowane z młodymi ziemniakami

Składniki:

  • 300 g wyfiletowanych płatów śledziowych,
  • 1 cebula,
  • 10 g ziaren czarnego pieprzu,
  • 10 g kulek ziela angielskiego,
  • 500 ml octu spirytusowego

Śledzie marynowane- Pyszności, źródło: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie moczę przez 36-48 godzin w wodzie.
  2. Po tym czasie odsączam je z płynu przy pomocy ręcznika papierowego.
  3. W dużym słoiku układam naprzemiennie plastry cebuli oraz śledzie.
  4. Dodaję ziarna pieprzu oraz ziela angielskiego i zalewam przegotowanym i przestudzonym octem.
  5. Słoik dokładnie zakręcam i odstawiam w chłodne miejsce.
  6. Następnego dnia odkręcam słoik i podaję gotowe śledzie z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Idź do oryginalnego materiału